Атанас Узунов: ВАР ще убие реферите!

Накрая ще се стигне до пълното премахване на съдиите, заяви най-добрият ни футболен рефер за всички времена

Системата за видеоасистент арбитри (ВАР) е вредна за футбола. Такова мнение изрази един от най-успешните български съдии Атанас Узунов.

В  последните дни се води дискусия на най-високо държавно ниво дали системата трябва да бъде въведена в българския футбол. Собственикът на шампиона Лудогорец Кирил Домусчиев дори отсече, че ако искаме да се развиваме трябва спешно да въведем ВАР.

„Слушах изказването на Домусчиев за въвеждането на ВАР, но това много трудно ще се осъществи в България. Трудно ще издържат отборите. Постоянно ще се изисква нещо от тях – било камери, било охрани, било турникети. Допълнително са нужни доста средства за тези съдии, които обслужват ВАР-а.

Ако УЕФА го постави като задължително изискване, искаш – не искаш, ще трябва да монтираш системата. Но аз не го приемам“, коментира Узунов пред „България Днес“.

„Неслучайно някои от големите съдим също се обявиха против. Пиерлуиджи Колина заради това нещо напусна съдийството. Футболната игра е създадена за хората от време оно. Тя е създадена с 22-ма състезатели и трима съдии.

Днес вкарваме BAР, утре ще махнем и напълно съдиите. Гледан на монитора отгоре – сигналът за дузпа ще е един, за фаул – друг, за червен картон – трети. За какво са тогава съдиите? Вярно е, че се греши понякога, но и това е част от играта. За това е по-емоционална“, отчете Узунов.

„Ритъмът на играта се забавя и за самите фенове не е добре. В един момент радостта от гола е голяма, после искат ВАР и попадението се отменя. Който си направи някаква фрапантна грешка от съдиите, да си носи последствията. Ще дойде време и всички решения ще се отсъждат със сигнализация“, добави бившият съдия, който сега е общински съветник в Пловдив.

Узунов е втори във вечната ранглиста на „А“ група със 188 мача, като пред него е само Антон Генов. Узунов е последният роден съдия, свирил на голям форум – Европейското първенство през 2000 година. Освен това свири на Евро 1996 в Англия, както и полуфинала за Купата на УЕФА между грандовете Барселона и Байерн (М) през 1996 г.

Изпълкомът на БФС реши в петък да стартира работа по въвеждането на ВАР в българското футболно първенство. Стана ясно, че 6 месеца трае само обучението на съдиите от специализирани експерти на ФИФА и УЕФА. В момента единственият български рефер, който е минал през курса, е именно Георги Кабаков, срещу когото възнегодува Кирил Домусчиев.

Подобни статии

Top