Атрактивни възстановки и демонстрации на бойни умения през уикенда на Лаута

Започва фестивала „Пловдив – древен и вечен: история, етнология, култура и изкуство“

Над 170 участници от България и съседни балкански държави, преоблечени като римляни, траки, готи и българи ще пресъздадат моменти от живота, бита, битките и занаятите от различни периоди на Античност, Ранно и Късно Средновековие по време на фестивала „Пловдив – древен и вечен: история, етнология, култура и изкуство“, който започва в петък 25 септември и продължава до неделя – 27 септември. Ще има демонстрации на бойни умения на земя и от кон, ще звучи средновековна и ренесансова музика. Воините ще изричат клетва и ще влизат в битка за територия. Ще бъдат представени армиите през различните епохи. Ще има исторически възстановки, археолози, историци, занаятчии, майстори на древни военни изкуства, художници, музиканти, поети, които ще покажат историческото наследство на земята, по която стъпваме. Това няма да е театрално представление, а истински възстановки, които ще въвличат и малки, и големи в дебрите на историята.

Програмата на фестивала беше представена днес на специална пресконференция в парк Лаута, с участието на заместник-кмета по култура, археология и туризъм Пламен Панов, кмета на район „Тракия“, районния кмет Костадин Димитров и част от участниците.

„Пловдив – древен и вечен” е един от младите фестивали от  Културния календар на града. Радвам се, че това се случва в Пловдив – град с хилядолетна история, който има какво да покаже. Разнообразните дейности в програмата на фестивала, насочени към децата са чудесен начин те да бъдат въвлечени в различни възстановки от  историята му. И нещо много ценно, тъй като в Европа и навсякъде по света има подобни събития, те привличат много туристи. Вярвам, че с времето и когато се уталожат ограниченията свързани с пандемията, това ще се случи и у нас”, каза зам.-кметът по култура Пламен Панов.

Фестивалът е едно от поредицата събития на Лаута

Кметът на район „Тракия“ Костадин Димитров отбеляза, че само за няколко седмици в парк Лаута се случват поредица от събития, сред които Скул Рок Фест и Народен събор Пловдив. „Парк Лаута се превръща в център за различни и разнообразни фестивали и се радвам, че вече е притегателно място”, каза районният кмет Костадин Димитров.

Двамата участваха в кратък урок по стрелба с лък и хвърляне на копие на място в парк „Лаута“, където чуха и интересни истории за облеклото и оръжията на мъжете, живели по време на Средновековието.

1 2

Подобни статии

Top