Автентична бродирана риза от старинна униформа представиха в открит урок в ПГО "Ана Май" (СНИМКИ/ВИДЕО) - DC news

Автентична бродирана риза от старинна униформа представиха в открит урок в ПГО „Ана Май“ (СНИМКИ/ВИДЕО)

С такива ризи са ходили на училище ученичките от Стопанското училище „Постоянство“

Със саморъчно бродирани ризи са ходили на училище ученичките от  Стопанското училище „Постоянство“  (сега ПГО „Ана Май“ – б.р.) в миналото. Красивите блузи с изящни шевици са били част от униформата на девойките преди половин век. Такава автентична бродирана риза бе представена по време на открит урок в гимназията пред бъдещите дизайнери.

Етнографската ценност е била изработена и носена от бивша ученичка, член на Колектива за шевица и народни занаяти “Росица Чуканова“. Предавана е като наследство на други членове на семейството, които също са се занимавали с бродерия, и сега е част от богатата колекция на Колектива, разказаха от училището.

Откритият урок на тема „Български шевици в модата“ се проведе в навечерието на Великденските празници. Той бе част от сътрудничеството с читалище “Алеко Константинов”, към което е групата за български шевици. Неит основател е Янка Арсова – бивш преподавател в ПГО “Ана Май”. Лектор пък бе нейната ученичка инж. Мария Ангелова, която доскоро също бе учител по моден дизайн.

„Беше вълнуващо събитие, изпълнено с много емоции и преживявания, интересни за учениците факти и събития. Голяма изненада беше за нас да видим автентична парадна униформа на училището ни преди 60-70 г.“, разказа учителката Ангелина Гюрова.

Пред учениците бяха показани и автентични национални носии, също богато избродирани с шевици.

На 4 юни гимназията и читалище “Алеко Константинов“ ще участват заедно в „Шевица фест“ в квартал „Капана“.

Подобни статии

Top