Автобусният шофьор, убил пешеходец на „Мария Луиза“ отива на съд

Автобусният шофьор, който прегази 63-годишен мъж,

докато пресичал на кръстовището на булевардите „Източен“ и „Мария Луиза“ сяда на подсъдимата скамейка, съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура Пловдив.

Окръжната прокуратура под тепетата внесе обвинителен акт срещу 44-годишния Мариян Б. в съда. Той е обвинен в причиняване на смърт по непредпазливост при катастрофа, като е нарушил правилата за движение по пътищата, уточняват от пресцентъра на прокуратурата.

Тежкият пътен инцидент стана на 3 февруари 2017 г. Около 14.30 ч. шофьорът, който бил в кръстовището на булевардите „Източен“ и „Княгиня Мария Луиза“, завивал наляво по посока Полиграфията, когато блъснал 63-годишния И.Н. Човекът пресичал на пешеходната пътека, но водачът го видял в последния момент. Той натиснал спирачки, но автобусът не успял да спре и ударил пешеходеца. Тялото на жертвата останало затиснато под предната лява гума на рейса.

Впоследствие пешеходецът починал по-късно в УМБАЛ „Св. Георги“. Според съдебно-медицинската експертиза смъртта е настъпила в резултат на травматични увреждания.

Прегазеният от автобус мъж – 63-годишен пловдивчанин

Техническата експертиза по делото сочи, че водачът е имал възможност да избегне удара и да предотврати произшествието със скоростта, с което се е движел при своевременна реакция и задействане на спирачната система.

Ако Мариян Б. бъде признат за виновен от съда, той може да получи от две до шест години затвор. При особено тежки случаи същият текст предвижда от три до десет години лишаване от свобода.

Снимка: plovdiv24.bg

Подобни статии

Top