Автомобилите харчат 75% повече гориво от обявените стойности

Автомобилите изразходват до 75% повече гориво, отколкото са официално обявените стойности за това, сочат данни от ново проучване

Компанията Carly (специалист в областта на приложенията за свързаност в автомобила) публикува данни от повече от 1 млн. автомобила по света, които показват, че с всяка изминала година (между 2004 и 2016) разликата между реалния разход и официално обявения расте постоянно, пише vesti.bg.

Според Carly, най-съществената разлика в реалния и официалния разход показват дизеловите автомобили от 2016 г.: средно 75% по-висок реален разход на гориво! Изчисленията на компанията показват, че автомобил със среден пробег от 12 000 мили (19 300 км) на година изразходва до $1150 повече за гориво.

Приложението на Carly установява, че малките автомобили изразходват до 55% повече дизелово гориво и 35% повече бензин. Компактните модели изразходват до 45% повече дизел, докато при SUV моделите разходът на дизеловите и бензиновите модели е със съответно 45 и 40% (средно) по-голям от официално обявения. Единственият сегмент, в който има съвпадение между официален и реален разход, е този на спортните дизелови модела.

Тази новина идва само шест месеца, след като ЕС въведе нов тестови цикъл за измерване на разхода и вредните емисии на новите автомобили. Той (WLTP) дава много по-точна представа за разхода в реални пътни условия спрямо досега действащия стандарт (NEDC). Новият тест ще започне да се използва от производителите масово от този август, но някои модели ще използват NEDC до началото на 2019 г.

Подобни статии

Top