Авторите на „Разчети града“ от фондация „Про Либрис“ представят днес втория си културен маршрут

Той е посветен на „Главната улица“ на Пловдив

Новият културен маршрут „Главната улица“, достъпен на адрес https://www.glavnata.eu/ , беше представен в Пловдив на специална пресконференция вчера пред един от обектите в маршрута – Форумът до Централна поща.

Тази вечер в 18.00 часа предстои и откриването на изложба, разположена във фоайето на Дома на културата „Борис Христов“ ет.1. Тя е съпътствана от специално подготвена книжка-каталог. До всеки описан обект има QR код, който отвежда към официалния сайт на Културен маршрут „Главната“. Той е двуезичен и дава възможност и на чужди туристи да се възползват от информацията. Каталог и плакат ще бъдат предоставени безплатно на читалища, библиотеки, галерии, образователни и инфо центрове. Предвидена е и мултимедийна презентация на проекта в 3 училища. В маршрута са обособени 5 топографски ядра:  „Площад Централен“, „Голямата Главна“, Площад „Римски стадион“, „Малката Главна“ и „Пешеходният мост“. Тези ядра създават основната структура, а в тях са определени обектите, които са представени с дигитални изображения, графики и анотации.

Проектът Културен маршрут „Главната улица“ е реализиран от фондация „Про Либрис“ и се осъществява с финансовата подкрепа на Община Пловдив като част от Културния календар на града за 2021 г. Партньори по проекта са Сдружение Активна Подкрепа за Креативност.

Фондация „Про Либрис“ е учредена през 2015 г.

Работата ѝ се фокусира върху проекти в областта на изкуството, културното наследство и образованието. „Про Либрис“ е организация, чиито основни цели са свързани с участие в проекти, насърчаващи създаването на художествени обекти в областта на графичните изкуства и изследователска дейност. Фондацията разполага с екип от специалисти, притежаващи богат опит в областта на графичния дизайн, илюстрацията и визуалните изкуства.

Председател на фондацията е доц. Александър Гьошев, доктор в направление „Изкуствознание и изобразителни изкуства“. Професионалната му реализация е свързана с художествената редакция и оформление на книги. Художник е на десетки албуми на историческа, културна и художествена тематика, учебници и учебни помагала, книги, исторически хроники и др.  Преподавател по графичен дизайн и илюстрация в АМТИИ – Пловдив. Активно работи като художник на книги и албуми, свързани с историята на родния му град.  Награден с „Почетен знак на Пловдив“ за цялостна дейност в областта на художественото оформление на книги, свързани с историята и паметта на града.

Фондацията работи по редица национални и международни проекти:

През 2017 г. – партньор на Post Bellum по проект „8 European story-roads and 8 experiential workshops in 2018”, програма „Европа за гражданите”. Проектът е насочен към опазване на общото историческо наследство на ЕС.

През 2018 г. – успешно реализира два проекта по програма „Пловдив – европейска столица на културата 2019“ – „Красиви букви“ и „Пловдив принт“.

През 2019 г. – с партньорската подкрепа на БНР Радио Пловдив, реализира книга първа от поредицата „Великите европейци“ на Пламен Асенов. Понастоящем подготвя книга втора.

2019 г.-2021 г. – проект „Математика за възрастни“ по програма Еразъм + , където си партнира заедно с още пет организации от различни европейски държави.

2020 г.-2021 г. – проект Културен маршрут „Разчети града“, финансиран от Национален фонд култура.

2020 г. – Дизайн и реализация на „Книга на Награда „Пловдив“ в областта на изкуството и културата“

Подобни статии

Top