Айк Мнацаканян донесе седма квота за България за Токио

На олимпийската квалификация в Будапеща съдиите ми отнеха победата, но аз не се предадох, заяви щастливият ни борец

Айк Мнацаканян донесе седма квота за българската борба и седма за класическия стил. В решителния полуфинал на олимпийската квалификация в „Арена Армеец“ националът победи турчина Фатих Ченгиз с 3:2 в категория до 77 кг. Съперникът му е пети от Евро 2019, Айк пък има зад гърба си бронз от световно и европейско първенство.

С този успех Мнацаканян взе втора виза за класиците, като още на първата квалификация в Будапеща през март, участие за игрите си осигури и Кирил Милов (97 кг).

Преди това квоти спечелиха Георги Вангелов (57) в свободния стил, както и жените Миглена Селишка (50), Евелина Николова (57), Мими Христова (68) и Тайбе Юсеин (62).

„Мечтаех да отида на олимпийски игри, мечтаех за тази победа. Много исках след такъв момент да прегърна треньорите си, както и направих, без които нямаше да стигна дотук. Не беше никак лесно, всяка една среща беше трудна. Но ние сме много сплотен екип.

Искам да ви кажа, че на олимпийската квалификация в Будапеща аз не загубих, съдиите ми отнеха победата. Но това не ни пречупи. Работихме здраво, отстранихме грешките  и ето че успяхме. Много се радвам, че зарадвах България с олимпийска квота и че ми дадоха шанс да се състезавам за България. Благодаря на Гриша Ганчев, който винаги ни помага. За такива моменти да се опишат трябват думи. А аз нямам такива. . .“, заяви Мнацаканян минути след победата.

Снимка: БФ Борба, Костадин Андонов

Подобни статии

Top