Азрудин Валентич: Тази година оставане, догодина Ботев към върха! (ВИДЕО)

На великите фенове обещавам в дербито срещу Локо, ако трябва да умрем на терена

Новият наставник на Ботев (Пловдив) Азрудин Валентич беше представен на официална пресконференция днес. Специалистът сподели първите си впечатления като треньор на „канарчетата“, както и амбициите, които ще преследва с пловдивчани. В неговия щаб влиза Кристиян Тиритиело, който ще бъде помощник-треньор. Заедно с тримата специалисти представени бяха и три нови попълнения – френският нападател Реда Рабей, 20-годишният младежки национал на Македония Марио Младеновски и 20-годишният шведски халф Кевин Хьог Янсон.

Азрудин Валентич е роден на 21 юли 1970 година, а юношеската му кариера минава в Сараево. Като футболист е играл за отборите на Райт Роувърс, СК Ворвертц и Олимпия (Любляна).

Треньорската му кариера стартира в шведския тим Васалундс и преминава през Асириска и Далкурд, а за последно бе част от датския тим Фремад Амагер.

„Казвам се Азрудин Валентич. Можете да ме наричате Вали. Надявам се да имаме хубаво сътрудничество. Най-важно за мен е семейството, а след това е футболът. Семеен човек съм. Имам двама синове на 14 и 17 години. Идвам от Швеция, но съм роден в Югославия. Босненец съм. От 2002 година живея в Швеция. Прекарах 18 години там. През миналата година се преместих в Дания. Започнах кариерата си като треньор в Швеция.

Много хора биха се изненадали на преместването ми в Ботев (Пловдив). Бъдейки балканец, за мен решението не беше трудно. На мен ми е позната балканската енергия и любовта към футбола. Всички знаят какво се случва в Ботев (Пловдив), но и всички знаят какво е Ботев (Пловдив). Доколкото знам, Ботев е най-старият футболен клуб в България. Ако погледнем таблицата с класирането, ще кажем, че нашата основна цел е да печелим точки и да останем в групата. Ще бъда честен – дошъл съм, за да мога заедно с футболистите да придвижим Ботев към челото на класирането“.

„Аз съм треньор, който обича млади играчи. Ако младите имат качества и енергия да печелят мачове, ще играят. За нас обаче най-важно е да печелим мачове. Не е тайна, че Неделев е голямата звезда на този клуб. Анализирахме всеки играч с Кристиан Тиритиело. Не дойдохме просто така в България. Много по-добре е, че контузията на Неделев се случи сега, а не три дни преди началото на първенството. Ще опитаме да се справим по най-добрия начин“.

„В екипа ми ще дойде фитнес треньор, защото смятаме, че формата на отбора е много важна за представянето ни. Освен това винаги съм смятал, че е много важно в треньорския екип да има и местен човек. Ще задържим един от местните, който да се занимава с отбора, както и треньора на вратарите и медицинско лице“.

„Във футбола има йерархия. Този, който се занимава с избора на състава, е главният треньор. Кристиан работи дълго време с мен. Той знае добре профилите на футболистите, от които аз се нуждая. Когато скаутският екип открие дадено име, то Кристиан започва да анализира този играч. След като е готов с анализа, аз го преглеждам и решавам дали даденият играч има качества да играе за нас. Тази година смятаме да работим в много близко сътрудничество като семейство. Когато избираме футболисти, те трябва да се харесват на феновете“.

„Имам амбиции да науча български до максимум три-четири месеца от уважение към България. Искам да имам връзка с хората на един език. Познавам Бруно Акрапович. Той е роден в същия град в Босна, където съм роден и аз (бел.ред. – Зеница) С него принадлежим към едно и също поколение. Планирам да му се обадя и да си поговорим за основна информация. Имам си план по отношение на новите футболисти, но сега няма да го споделям. Мога да кажа за стила – агресивен и интензивен“.

„Когато започнах да работя със Зингаревич, оставих семейството си да живее в Стокхолм, а аз отидох в Копенхаген. Започнах да играя футбол, когато бях на шест години. Никога в живота си не съм срещал толкова коректен човек в сферата на футбола. Той е изключително професионален. Мисля, че в този клуб се нуждаем точно от човек като него“.

„Когато бях футболист, българските играчи бяха на много високо ниво в Европа. Мисля, че през 1994 година България игра срещу Швеция на СП за бронзов медал. Какво се случи в последните десетилетия с българския футбол? Това е повече въпрос към БФС. България като страна има много голям потенциал. Срещал съм се с покойния Трифон Иванов, когато играехме в Австрия и той ме разби. В момента най-големият проблем на България е агресивността и интензивността, защото в Европа нивото се вдигна много. Българските футболисти играят бавно“.

„Ако успеем да изпълним целите си с Ботев (Пловдив) и започнем да играем по-агресивен футбол, това ще помогне на българския футбол.

Наблюдавахме дербито с Локомотив и загубата с 0:6. Но тогава знам какво е било в главите на футболистите – пълна неизвестност за бъдещето на Ботев. Аз знам какво е градско дерби – такива има и в Копенхаген, и в Сараево. На феновете искам да обещая едно – може да загубим следващото дерби, но само ако Локомомтив е два пъти по-добър от сега. Но ще дадем всичко от себе си и ще умрем на терена“.

„Моето решение е да направим подготвителния лагер изцяло тук, защото на нашата база имаме много добри условия и можем да предпазим играчите.

Ще закусваме заедно, след което ще тренираме. Следва обяд и 2 часа и половина почивка за всеки по стаите. Следобедна тренировка, а в съблекалнята ще ни чака малко храна и плодове. А вечерта всеки ще прекарва при семейството си – това си е пълен работен ден“.

Подобни статии

Един коментар

  1. Галина Киричева написа:

    Повечето Български треньори са коронпирани и са пионки на които им дърпат конците. Във футбола в България кадърните и надарени деца са по резервните скамейки. А тати като плаща играеш. Жалко за децата на България.

Top