Баба от Кючука изгоря с 2 100 лв.

Пенсионерката била излъгана по схемата за съдействие на полицията

83-годишна баба от Кючука изгоря с 2100 лв. по схемата за съдействие на криминално разследване срещу измамници, съобщиха от ОДМВР-Пловдив. Криминалисти от Първо РУ работят по случая и издирват извършителите на телефонната измама.

Пенсионерката потърсила помощ в районното в „Кючук Париж“ вчера. Тя обяснила, че около 15.10 часа на мобилния й телефон позвънил мъж, който се представил за полицейски служител. Убедил я, че трябва да помогне за провежданата операция по задържане на група измамници и доверчивата жена  хвърлила през терасата 300 лева.

В рамките на следващите три часа последвали многократни подобни обаждания с искане за още пари. Повярвала на сценария, пенсионерката изтеглила от банкомат сумата от 1800 лева и ги предала на непознат, който я чакал наблизо.

От районното веднага са образували досъдебно производство за телефонната измама и са започнали бързи оперативни и издирвателни действия за установяване на измамниците.

От ОДМВР отново напомнят,

че при получаване на подобен вид телефонно обаждане гражданите незабавно трябва да потърсят свои близки и в никакъв случай да не дават пари на непознати.

От дирекцията допълват, че в България всички институции прилагат еднакви стандарти в работата си по платежни операции – разплащания се извършват на специално определени места, в работен ден и установеното работното време, като винаги се сверяват личните данни и се издава съответен документ.

Необходимо е близките непрекъснато да говорят за това на възрастните си родители и да ги предупредят как случайно може да станат жертва на измама, подчертават от полицията.

Подобни статии

Top