Баба от Ракитово тръгна за гъби, загуби се в Родопите - DC news

Баба от Ракитово тръгна за гъби, загуби се в Родопите

Възрастната жена бе открита за часове, въпреки разразилата се буря в планината

Възрастна жена, загубила се в гората, бе открита в резултат на съвместните усилия на полицаи, пожарникари, горски работници и доброволци. Това е вторият пореден случай в рамките на една седмица на издирвани хора, загубили се в планината.

Всичко започнало вчера в късния следобед, когато 76-годишната жена от Ракитово тръгнала в планината за гъби, заедно със своя син и техни близки. В района на местността „Блатца“ жената се отделила от групата и поела по пътека навътре в гората, с намерение на открие хубави гъби. Тя обаче се забавила. Притеснени, нейните близки започнали да я търсят, но безуспешно. Тогава, около 20 ч., подали сигнал на спешния  телефон 112 в РУ-Велинград.

За не повече от половин час бил сформиран екип от служители на полицейския участък в Ракитово, пожарникари от РСПБЗН-Велинград, лесничеи от Държавно горско стопанство – Ракитово и близки на жената. Те се разделили на няколко групи и започнали да претърсват района. Ситуацията се усложнила допълнително, защото планинският терен не бил лек, разразила буря, завалял пороен дъжд, съпроводен с гръмотевици. Освен това пенсионерката не носела в себе си мобилен телефон, а здравословен проблем не й позволявал да говори и вика силно. За радост обаче имала в себе си малка свирка, която използвала, за да бъде чута ако тръгнат да я търсят. Така на около два километра навътре в гората, мокра до кости и изплашена, тя била открита от горски служител. Той я транспортирал с джип и я предал на близките и.

В контекста на този случай от полицията отправиха съвети към всички туристи в планината:

  • по възможност не ходете в планината сами, а се придвижвайте в група
  • ако ще правите преход нека е планиран за сутринта, а не за късния следобед или вечерта
  • винаги носете в себе си зареден мобилен телефон, джобно ножче, фенерче и подходящи дрехи
  • преди да предприемете поход уведомете за това свои близки
  • използвайте за придвижване само маркирани горски пътеки и не се отклонявайте от тях
  • при необходимост и в нужда подайте сигнал на телефон 112, ако нямате обхват на мобилния телефон намерете място с обхват, подайте сигнала, не прекъсвайте връзката и стриктно изпълнявайте инструкциите, които ще ви бъдат дадени
  • ако се наложи да пренощувате на открито не губете присъствие на духа,  изберете заслон или се направете такъв до идване на утрото

Подобни статии

Top