БАБХ и РЗИ проверяват стола на Спортното заради хранителното натравяне на учениците - DC news

БАБХ и РЗИ проверяват стола на Спортното заради хранителното натравяне на учениците

12-те хоспитализирани деца в Инфекциозна клиника на УМБАЛ „Св. Георги“ се подобряват

Не всички деца, които са получили симптоми на хранително натравяне, са се хранили в стола на СУ „Васил Левски“ в Пловдив.  Дванадесетте възпитаници, които да хоспитализирани в Инфекциозното отделение на УМБАЛ „Свети Георги“ обаче, са били на изхранване там, съобщиха от ОДБХ-Пловдив, които извършват проверка по случая.

Припомняме, че над 50 деца са получили стомашни проблеми и признаци на хранително натравяне късно снощи. Взети са проби от БАБХ-Пловдив и РЗИ в града под тепетата, съобщи за DCNEWS д-р Сийка Димчева. Тя допълни, че става дума за 4 хранения и все още няма яснота откъде е тръгнала заразата.

Д-р Димчева каза още, че взетите проби от БАБХ и РЗИ ще са готови най-рано след 48 часа и едва тогава ще бъде ясна причината за натравянето на децата. По думите й инспектори от здравната инспекция са посетили хоспитализираните в инфекциозна клиника деца и са установили, че те се подобряват много бързо.

Според доц. д-р Иван Балтаджиев, зам.-началник на Инфекциозна клиника, децата са в средно увредено състояние, с умерена степен на обезводняване. Получили са повръщане и разстройство около 5-6 часа след вечеря. По думите на децата те са консумирали кебап и свинско със зеле. Нито едно от тях не е в тежко състояние.

Общо 151 ученици са били на обяд в стола на 12 септември, а на вечеря – 109. На 13-ти са обядвали 241, а вечеряли – 107. Те са яли пилешка супа и кюфтета по чирпански, омлет и пресни плодове, пише „TrafficNews“.

В момента столът е затворен

по нареждане на директорката на училището Ружка Генова, която е предприела мярката до изясняване на обстоятелствата.

Столът на училището се стопанисва от частна фирма, а не от учебното заведение. Ако бъде констатирано, че отношение към казуса има столовата, са възможни няколко административно-наказателни мерки – предписание, АУАН или запечатване.

12 деца от Спортното в Пловдив са в Инфекциозна клиника с хранително натравяне

На този етап не е предприета нито една от тези мерки, тъй като все още няма събрани достатъчни данни за извършено нарушение. Проверени са здравните книжки на работещите в столовата и всички те са изрядни, съобщи Диана Спасова, началник отдел „Контрол на храните и граничен контрол“ в БАБХ-Пловдив.

До края на работния ден ще бъде издаден доклад на проверяващите. На база него ще се предприемат мерки.

Ще бъдат проверени и 4 лафки и обекта за хранене, които се намират в района на училището.

Подобни статии

Top