Бабинден в Пловдив, в кадри (СНИМКИ)

От пловдивските УМБАЛ „Пловдив“ и УМБАЛ „Св. Георги“ разказаха за днешния празник

2021 година ще е мъжка година. Това показа питата на Бабинден в УМБАЛ „Пловдив“, похвалиха се от лечебното заведение. Най-младата лекарка в отделението по Акушерство и гинекология на болницата д-р Неврие Сюлейман – Хайрула поля ръцете на началника д-р Венцислав Демирев.

Ритулното измиване в Деня на родилната помощ – Бабинден, беше направено при строго спазване на противоепидемичните мерки от целия медицински екип на АГО. По традиция след това завеждащият разчупи питката над главата си, като преди това направи няколко подскока за засилване. Ето лявата половина остана по-голяма, значи годината ще е мъжка и ще хващаме повече момчета, коментираха акушерките. Накрая старшата акушерка Любомира Тошева захрани д-р Сюлейман-Хайрула, която очаква през 2021-а първата си рожба, с пита и мед, за да бъде по-леко раждането й.

Зам.-директорът на болницата д-р Валерия Петрова прочете поздравителен адрес от името на изпълнителния директор д-р Динчо Генев към отделенията по Акушерство и гинекология и по Неонатология. В него той им благодари за всеотдайния труд, който полагат в условията на голямо изпитание – пандемията от COVID-19, и им пожела здраве, увереност и успехи. Останете изпълнени с любов, доброта и милосърдие, а отделението да бъде огласяно от бебешки плач и озарявано от усмивките на майките и татковците, пожела още той.

Главната сестра на УМБАЛ „Пловдив“ Елена Симеонова обяви, че по повод празника Съветът на директорите награждава с парични премии д-р Айлер Али, акушерките Зейра Мюмюнова и Сийка Шуптова и медицинската сестра Виеслава Димитрова.

През пандемичната 2020 г. в АГ отделението има 725 раждания, от тях 456 са нормални, а 269 – секцио, като 222 са Цезаровите сечения, направени в спешен порядък. Общо родените бебета са 739, тъй като 7 жени са дали живот на близнаци. Вижте кадри от празника:

Заради безопасността Клиниката по АГ на УМБАЛ „Свети Георги“ пък отбелязва  Деня на родилната помощ за първи път без тържествена програма

За първи път няма да празнуваме както други години, за да спазим мерките за безопасност, заяви началникът на Клиниката по АГ проф. д-р Екатерина Учикова. От 70 години днешната дата е професионалният празник на всички специалисти, които помагат на живота да се появи на бял свят – акушер-гинеколозите, неонатолозите, акушерките. По стар стил е Бабинден.

Когато ние, нашите семейства и приятели сме здрави, всеки ден е празник. Тази година обстоятелствата изискват от нас да сме отговорни, за да можем да продължим да помагаме на нашите пациенти, каза проф. д-р Екатерина Учикова. Ръководената от нея Клиника по акушерство и гинекология е сред най-старите в България с утвърдени във времето традиции. В лечебното звено на УМБАЛ „Свети Георги“ работят едни от най-добре подготвените акушер-гинеколози, неонатолози и акушерки. Те ежедневно помагат и спасяват човешки живот. Това не е случайно, защото всички те са възпитаници на големи имена в акушерството и гинекологията, заяви проф. Учикова.

За миналата година в Клиниката по АГ на УМБАЛ „Свети Георги“ са се родили 1480 бебета.

Подобни статии

Top