Бачковската Богородица тръгна към Клувията, носят я монаси

Започна литийното шествие до местността Клувията.

Иконата днес бе изнесена от монаси. За първа година богомолците, които участват, са единици.

„Тази година поради извънредната ситуация нещата ще бъдат доста в  по-малък мащаб, дошли са само определени лица, които ще носят иконата. А всички други сме помолили да отложат празника за след преминаването на карантината, когато ще организираме една литургия и акатист пред св. Богородица, за да почетем всички пред нейния преблаг бачковски образ и да отдадем почит, когато можем всички да бъдем заедно„, каза тази сутрин в ефира на  bTV игуменът на Бачковския манастир епископ Сионий.

„Сега всички да се помолят от дома си, от семейната си църква и да бъдат мислено с нас в това шествие“, призова игуменът.

Той обяви, че днес ще се моли пред Бачковската икона най-вече за здраве на българите.

„Най-вече ще се помолил за здраве пред Богородица днес в тези дни на изпитание и на второ място ще се помолим за медиците, полицаите и лекарите, които са на първа линия и техните семейства, защото те не рискуват само техния живот, а и този на семействата си. И да достигнем до добър край, справяйки се с тази пандемия“, каза Величкия епископ.

„Тази година няма да се раздават курбани, хлябове, козунаци и яйца, но това не е най-важното. Най-важна е почитта към възкръсналия Христос и той да осветли душите и сърцата ни“, добави той.

След като бе изнесена от Бачковския манастир, иконата бе качена на лек автомобил и откарана до Клувията.

Подобни статии

Top