Бачковският манастир с нов игумен

Бачковският манастир има нов игумен от днес.

С решение на Светия Синод от заседанието му днес – 03.04.19 г., това е досегашният игумен на Троянския манастир – Величкия епископ Сионий.

На своето редовно заседание днес, след проведено гласуване Синодът единодушно реши да освободи от длъжността игумен на Бачковската света обител архимандрит Самуил, считано от днес.

Новината бе оповестена от сайта на Светия Синод.

Величкият епископ Сионий е роден на 18.11.1969 г. в София. Светското му име е Стефан Радев. Завършил е немска гимназия в столицата и след военната си служба учи в паралелния курс на Софийската духовна семинария „Св. Иван Рилски“ при гара Черепиш, като я завършва през 1990 година. През 1994 година завършва Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Впоследствие специализира в Германия.

Подстриган е за монах на 5 юни 1991 г. в Клисурския манастир „Св. Св. Кирил и Методий“ от Видинския митрополит Дометиан. Впоследствие става игумен на Клисурския манастир.

От началото на 1996 г. става учител в Софийската духовна семинария, а впоследстве неин ректор.

Хиротонисан е за епископ на 24 март 2007 г. от патриарх Максим. От юли 2009 г. е викарий на Видинския митрополит Дометиан, а от 1 май 2014 г. е игумен на Троянския манастир.

Снимки: troyanmonastery.com и vesti.bg

Подобни статии

Top