Бъдещи акушерки от МУ-Пловдив с дарение към АГ клиниката в УМБАЛ „Св. Георги“

Благотворителната инициатива на първокурсниците ще обхване и акушерките в още една пловдивска болница

Студентите от 1 курс, специалност „Акушерка“, ръководени от ас. Мариета Владимирова, отбелязват Международния ден на акушерката – 5 май, с чудесна инициатива.

В знак на уважение към по-опитните си работещи колеги студентите правят дарение на акушерките, работещи в Интензивния сектор за новородени към АГ клиника на УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД-Пловдив. Дарението включва така необходимите за всяко неонатологично отделение 5 кислородни палатки, един инхалатор и консумативи. Този жест на признание ще бъде допълнен с ръчно изработени тематични подаръци.

Подобни подаръци ще бъдат поднесени и на работещите акушерки в УСБАЛАГ „Селена“ за техния ежедневния труд и всеотдайност.

Международен ден на акушерката отбелязват днес в над 50 страни по света.

Денят се чества като празник на родилната помощ от 1991 г., тъй като акушерката е жена, квалифицирана в оказването на помощ на раждащите жени. Акушерка е сравнително ново понятие, от времето, когато раждането на децата постепенно се пренася от дома на родилката в болницата.

По-старото понятие, използвано в България и в другите славянски страни е баба, което не се покрива с другото разбиране за баба (на внуци) и няма връзка с възрастта на жената. Понятието баба – синоним на акушерка, до такава степен е останало трайно в езика, че и до днес Денят на родилната помощ продължава да се нарича Бабинден.

Съвременната акушерка е медицинско лице с образование, характерно за медицинската сестра, но с квалификация в областта на акушеството и гинекологията. Образованата акушерка е въведена като длъжност у нас още през 19 век. Известен преходен период от време в България акушерката е обслужвала раждащите жени у дома им или на мястото, където е започнало раждането.

След Втората световна война става задължително раждането да се осъществи в болнично заведение. У нас от 1951 г. Денят на родилната помощ се чества на 21 януари, а през последните години на 8 януари.

Повече от 50 държави по света обаче отбелязват официално празника на акушерката на 5 май.

Снимка: Фейсбук/Медицински Университет, град Пловдив (Официална Страница)

Подобни статии

Top