Бъдещи юристи осъдиха "крадец" в Деня на отворените врати в Районен съд - Пловдив (СНИМКИ) - DC news

Бъдещи юристи осъдиха „крадец“ в Деня на отворените врати в Районен съд – Пловдив (СНИМКИ)

Зрелостници от НТГ-Пловдив и студенти от ПУ научиха повече за професиите на съдии, адвокати, нотариуси и ЧСИ

„Крадец“ бе осъден от бъдещи юристи по време на Деня на отворените врати в Районния съд. Студенти по право от Юридическия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“ влязоха в ролите на съдия, съдебни заседатели, прокурор, адвокат и подсъдим. Идеята бе те да усетят какво представлява един истински съдебен процес.

Бъдещите юристи бяха подпомогнати от действащите наказателни съдии от Районен съд – Пловдив Панайот Велчев, Божидар Кърпачев и Габриел Русев, които им съдействаха на всяка стъпка от съдебния процес.

Заедно с бъдещите юристи в съдебната зала на Районния съд присъстваха и ученици от Национаната търговска гимназия „Васил Левски“, които изкараха практиката си в съда.

Гости на Деня на отворените врати, който е част от кампанията на Висшия съдебен съвет, бяха деканът на Юридическия факултет на ПУ доц. д-р Даниела Дончева, директорът на НТГ Веселка Цекова, студенти, адвокат Росица Драгинова от Адвокатска колегия – Пловдив, нотариуси и частни съдебни изпълнители.

В началото на срещата присъстващите студенти и ученици бяха приветствани от председателя на Районния съд Иван Калибацев.

Проведе се борса за съдебни служители

В рамките на събитието се проведе и борса за съдебни служители, в която участваха ученици от Търговската гимназия. Съдебни служители на различни позиции в системата – съдебен секретар, деловодител, архивар и призовкар, разказаха за своите професии и така запознаха младите хора с тях, а също и какви са изискванията за образование и квалификация, както и основни права и задължения на администраторите.

Своите професии представиха също адвокат Драгинова и присъстващите нотариус и ЧСИ.

Към учениците се обърна директорът на НТГ  г-жа Цекова, която им напомни за възможността за работа в съдебната система и тяхното бъдещо развитие. Деканът на Юридическия факултет доц. Дончева пък покани учениците да кандидатстват в специалността „Право“ в ПУ. Тя им разясни, че с усвоените правни знания и изучаване на практиката по прилагане на нормативните актове в тази специалност, студентите се подготвят за квалифицирани юристи, както и за многото възможности за реализация, ако се насочат към юридическата професия. Доц. Дончева благодари и за доброто сътрудничество между ръководството на Районния съд и Юридическия факултет.

В края на деня съдия Панайот Велчев от  Районен съд – Пловдив връчи служебни бележки на зрелостниците от специалностите „Бизнес администрация“ и „Банково дело“ в Търговската, които през изминалата учебна година проведоха практиката си в съда, съгласно сключено споразумение между РС – Пловдив и Националната търговска гимназия – Пловдив.

Подобни статии

Top