Бъдещите артисти на Пловдив, България и света поеха своя път днес (ГАЛЕРИЯ)

АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ откри академичната си година на сцената на Античния театър

Въпреки че изкуството не спасява животи, изкуството прави живота по-стойностен. Щастлива съм да ви посрещна с „Добре дошли“ на хилядолетната сцена на Античния театър, пресечна точка на творци от цял свят.

С тези думи ректорът на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ Тони Шекерджиева-Новак се обърна към първокурсници, студенти и гости за първия учебен ден в Академията. Церемонията се проведе именно на Античния театър, за да я уважат пристигнаха кметът Здравко Димитров, областният управител Дани Каназирева, кметът на район „Централен“ Георги Стаменов, председателят на ОбС в Пловдив Александър Държиков, директорът на Общински институт „Старинен Пловдив“ Богомил Грозев, както и ректорите на Аграрния университет, на МУ, УХТ, а колегите им от ПУ бяха изпратили за свой представител един от зам.-ректорите си.

Настоящата учебна година е специална за мен по лична причина, защото това е първата година от моя мандат„, сподели Шекерджиева – Новак. Втората причина за радост във висшето учебно заведение пък е блестящият резултат на кандидатстудентската кампания, която – въпреки че се проведе в усложнена обстановка, е една от най-успешните през последните години.

Изкуствата са уязвими при всяка криза, защото не са необходимост за много хора„, подчерта ректорът, но…. Дори и тази кризисна ситуация – по думите й, Академията е използвала като свой стимул.

Благодаря, че ми давате възможност да съм част от вашия празник. Сигурен съм, че вашите преподаватели ще ви предадат частица от своите знания, а вие, в цялата им красота, ще ги предадете на публиката. Успешна, здрава година и на добър път„, заяви на свой ред кметът Здравко Димитров.

Да бъдат здрави, смели, успешни и да следват мечтите си пожела на първокурсниците и областният управител Дани Каназирева. Председателят на Общинският съвет Александър Държиков също даде своя съвет: „Пътят към образованието е труден, но той е единствен, по който човек формира себе си като личност за един успешен живот.“

Давам обет да пазим името на Академията, да носим славата й по света и у нас и с всяка следваща крачка да вървим към общата цел – да станем истински професионалисти„, обеща от името на всичко своите колеги първокурсникът Никола Ананиев.

Откриването на учебната година завърши с концерт. Вижте кадри от Античния театър днес:

Подобни статии

Top