Бъдни вечер е! Традицията повелява семействата да са заедно

Всичко, което трябва да знаете за празника

Бъдни вечер е сред най-важните празници за българите. Традицията повелява семействата да бъде заедно, а за всеки член има роля в определен ритуал.

Мъжете избират и отсичат бъдника, който символизира Световното дърво, крепящо реда и хармонията в света. Бъдникът трябва да бъде запален от най-възрастния и остава да гори през цялата нощ. Този огън има пречистваща сила и пази от зли сили. Пепелта от Бъдника не се изхвърля – една част се разпръсква за плодородие по нивите, а друга се пази като средство срещу зли сили.

Жените пък – като свързани с плодородието, приготвят празнична вечеря. Замесване на обредните хлябове започва още от сутринта, когато най-младите момичета носят т.н. „мълчана“ вода. С нея домакинята замесва кръгла пита, в питата се слагат сребърна пара и дрянови пъпки за късмет и здраве, а отгоре се украсява с плодове, жита и кръстове от тесто за благополучие. От подготовката на хляба се изключват момите за женене, за да не отнесат със себе си плодородието, ако напуснат дома.

Вечерята на Бъдни вечер е повече ритуал, отколкото хранене. По обичай се приготвят постни ястия, а броят им е нечетен – обикновено 7, 9 или 11.

На трапезата сяда цялото семейство. Стопанинът разчупва боговицата. Първото парче винаги е за мъртвите или Богородица, второто за къщата, а останалите се раздават на членовете на семейството. На трапезата се седи дълго и никой не била да става. Накрая всички я напускат заедно, а тя не се прибира и остава за през цялата нощ.

Според народните вярвания на Бъдни вечер може да се види в бъдещето, затова се правят различни гадания за времето, плодородието и личната съдба. Например, ако бъдника гори добре и пръска искри, това означава богата реколта. Обичай е да се гадае и за здраве. Всеки от семейството счупва по един орех и зависимост от това дали ядката е хубава или гнила, го очаква здраве или болест. Младите моми пък могат да сънуват бъдещия си жених, като сложат първата хапка от питата под възглавницата си.

Честит празник!

Top