Бал на малките герои и консултации с неонатолог за Деня на недоносеността в Пловдив

17 ноември е Световен ден на недоносените деца

Над 15 млн. бебета се раждат преждевременно всяка година (по данни от 2012 година), а само в Европа те са около 500 000. Над 1 млн. бебета умират всяка година вследствие на преждевременно раждане поради усложнения. В България статистиката също е тревожна – над 6 хил. бебета годишно се раждат твърде рано.

Това означава, че недоносените бебета представляват най-голямата група пациенти сред децата, а броят им продължава да нараства. Още по-тревожно е, че това се случва на фона на тенденцията към намаляване на общия брой раждания. Непрекъснато се увеличава и броят на недоносените с екстремно ниско тегло – под 1000 грама.

Грижата за най-малките и крехки пациенти възлиза на повече от 26 милиарда евро годишно. В България грижата за едно недоносено бебе може да достигне 1000-2000 лв. на ден.

Тази потресаваща статистика е причината за това да съществува Световен ден на недоносеността – 17 ноември. Ден, в който вниманието да бъде насочено към тези най-мънички и борбени деца, голяма част от които въпреки всички трудности, с които се сблъскват все пак оцеляват и нещо повече – израстват като здрави деца. Но за да се намали броят на преждевременните раждания, за да се намали броят на смъртността сред недоносените бебета и да се намали процентът на уврежданията сред недоносените – е необходимо да се говори за проблемите и хората, както и специалистите да бъдат възможно най-информирани.

В Пловдив

Световният ден на недоносените деца ще бъде отбелязан с Бал на малките герои в един от пловдивските молове – Plovdiv Plaza. Там са подготвили много забавления в подкрепа на всички малки герои, като част от тях са детско караоке, работилничка и благотворителен базар. Инициативата ще започне в 11.00 ч. и ще продължи до 17.00 ч.

По повод Световния ден на недоносеността бе открита и пътуваща изложба “Родени герои – животът, който предстои”. Тя ще продължи до 30 ноември и е посветена на правото на пълноценен живот на всички недоносени деца и новородени бебета с влошено здравословно състояние. Всички посетители на търговския център ще могат да се любуват на фотографиите, заснети от известния детски фотограф Калина Арсова „Калина ме снима“. Самият търговски център в продължение на седмица, включително и днес, е осветен вечер в лилаво, в израз на съпричастност към недоносените деца и техните семейства.

В Пловдив днес ще има и безплатни консултации с неонатолог. Това е нова иницатива за града под тепетата.

Безплатните консултации с неонатолог се провеждат в УМБАЛ Пловдив. Благодарение на екипа на д-р Диана Аргирова, завеждащ отделението по неонатология, УМБАЛ “ Пловдив“ консултациите продължават три дни, като днес е последният ден. Желаещите бъдещи родители ще имат възможността да зададат всичките свои въпроси, свързани с развитието на недоносеното дете на висококвалифицирани специалисти.

И днес консултация може да се направи между 10:00 и 14:00 часа в МБАЛ Пловдив, ет. 3 приемен кабинет.

Подобни статии

Top