Балансиран, но постен бюджет 2020 очаква Асеновград

Бюджет 2020 е в размер на 49 422 188 милиона лева

Балансиран бюджет, без дефицит или излишък, но леко постен. Така определи финансовата рамка, с която ще разполага община Асеновград през тази година ресорният заместник- кмет д-р Теньо Манолов.

Бюджет 2020 е в размер на 49 422 188 милиона лева. Основните пера в него са делегираните държавни дейности, които са в размер на малко над 29 милиона лева и средствата от местни приходи – 20 милиона лева. В най-важният финансов документ на общината влизат и 18, 5 милиона лева, които общината очаква по разплащания на дейности по реализираните европроекти. Очакваните постъпления  са 17 милиона лева, а останалата сума от 1,3 милиона лева е съфинансиране.

„В сумата влизат финансовите корекции, с които е натоварена общината. Затова тези стойности най-вероятно ще претърпят корекции, след като бъдат извършени финалните плащания по проектите и бъдат разписани крайните отчети“, коментира д-р Манолов.

Предстои тази година община Асеновград да върне и около 11 милиона лева дългове към прогмата ФЛАГ и банкови заеми. 

„Опитваме се да постигнем данните от предходния бюджет, там където е възможно и да завишим показателите“, каза още д-р Теньо Манолов.  10 % увеличение на финансирането има в сферата на здравеопазването/ предвидени са близо 1 милион лева/ и образованието- 20 милиона лева. 20 на сто е ръстът в социалните дейности. Определената сума за харчене там е малко над 15, 8 милиона лева. За културни дейности общината е предвидила близо 555 хиляди лева, а за спортни инициативи и клубове – 350 хиляди лева.

„За съжаление общината няма проектна готовност и тази година не можем да разчитаме на външно финансиране. Бюджет 2020 е постен и от страна на очаквани собствени приходи и затова няма как да реализираме ремонт или изграждане на повече обекти„, обясни  Манолов. По думите му резервът в бюджета е малко над 2 % , което е около 1, 2 милиона лева.

Манолов коментира и финансовото състояние, в което новата власт е заварила Общината. Предходното управление на града е оставило по сметките на общината 5, 5 милиона лева. От тях обаче 4, 5 милиона лева са били вече подписани договори с финансови задължения.

„Не мога да кажа, че общината е била стабилна във финансово отношение. Не твърдя, че е била и пред фалит, но не бих казал, че състоянието ни е розово“, каза Теньо Манолов.

Подобни статии

Top