Балет „Арабеск“ представя атрактивна и вълнуваща „Лятна гала“ - DC news

Балет „Арабеск“ представя атрактивна и вълнуваща „Лятна гала“

Спектакълът на балет „Арабеск“ на 5 септември се мести в ДК „Борис Христов“

Балет „Арабеск“ ще представи тази вечер една силна и атрактивна програма, един очарователен творчески калейдоскоп от фрагменти от най-добрите спектакли на трупата, ще подари на пловдивската публика вълнуващо и емоционално преживяване, което ще ви зарежда с живителна сила дълго време.

Поради неблагоприятна прогноза за времето спектакълът „Лятна гала“ на балет „Арабеск“, който трябваше да се проведе на Античен театър,  ще бъде представен на сцената на Дом на културата „Борис Христов“ – гр. Пловдив тази вечер от 20:30 ч.

Закупените билети ще важат без презаверка. В деня на спектакъла билети може да закупите на билетна каса на Опера Пловдив в Дом на културата „Борис Христов“.

В програмата са включени спектакъла „Следобедът на един фавн“ на хореографа Мила Искренова, „Двойственост“ на хореографа Лиз Лий (Великобритания) и  специално подбрани фрагменти с хореографии на Аршак Галумян (Германия), Ангелина Гаврилова, Филип Миланов, Мириам Енгел (Израел) и Боряна Сечанова.

В спектакъла „Следобедът на един Фавн“ Мила Искренова интерпретира по иновативен начин принципи, заложени в хореографията на легендарния руски балетист, с полски произход Вацлав Нижински, както и хореографски вариации на антични изображения и скулптури. В музикалната партитура, наред с музиката от всеизвестния прелюд Мила Искренова използва композиции за сиринг флейта на френския композитор Дебюси както и стихове от едноименната поема на Стефан Маларме.

„Двойственост“  е спектакъл, който трупата танцува с удоволствие и почти без прекъсване повече от 10 години. Това е спектакъл създаден по музика на Астор Пиацола, костюми на Цветанка Петкова Стойнова,  стихове на Пабло Неруда на базата на уъркшоп, проведен от британската хореографка Лиз Леа с трупата. Лиз Лий е моделирала движенията на танцьорите и според нея тяхната отдаденост към нови начини на работа и ентусиазмът им са били истинска радост за нея. Стилът на творбата съчетава по изключително атрактивен начин  традициите на Изтока и Запада, танца и бойните изкуства.

Днес „Арабеск“ е не просто трупа от световна класа, но и своеобразна школа за изпълнители и хореографи, генератор на идеи, източник на информация за случващото се в света на съвременния танц.

Фрагментите, които ще представят различните хореографи се характеризират с личен, колоритен и уникален език, базиран както на съвременни танцови техники така и на театрални методи. Хореографските откъси вълнуват публиката по деликатен начин, с физическа и емоционална дълбочина.

Подобни статии

Top