Българи от чужбина пристигнаха за събора „Хайдут Генчо“ (СНИМКИ)

Хиляди българи от близо и далеч, събра Националния събор „Хайдут Генчо“

на поляната край хисарския квартал „Момина баня“. Там се стекоха много млади семейства с малки деца, всички облечени в народни носии, какъвто е дрескодът на събитието.

Хайдути от близо и далеч пристигат за събора „Хайдут Генчо“

Организатори са Сдружение „Хайдути“, което освен членове на своите клонове в цялата страна, посрещна също множество ентусиасти, мераклии да се видят в народни носии, да пипнат хайдушки ятагани и пушкала. И най-вече, да видят и да се докоснат до българщината.

Специално за събора са си дошли и хора от чужбина. „Българин съм, живея в Испания, сърцето и душата ми изгоряха по нашето, по родното. Всяка вечер слушам народна музика и си пийвам по малко нашенска ракия. Плача, когато чуя българския химн и се прибирам при всеки удобен случай. За тези дрехи, в които съм облечен, съм дал много пари, специална поръчка в Пазарджик. Обиколих хайдушките пазари, за да си набавя пушка, пищов и сабя. Много съм горд, че съм част от този събор“, разказа пред местния сайт ПБ Новинар Станислав Иванов.

Младият мъж е родом от Стара Загора. За втора поредна година си идва у нас с жена си и 3-годишния си син специално за хисарския събор „Хайдут Генчо“.  Момченцето е облечено в мънички потури, бродирана риза и елек, а на главата си има астраганено калпаче.

„Така възпитаваме сина си, в честност и родолюбие. Искаме да се върнем да живеем в България, това ще стане след няколко години. Не искаме детето ни да живее по чуждите държави“, категоричен е младият мъж.

Съборът бе открит снощи от кмета на Хисаря Пенка Дойкова.

1 2 3

Подобни статии

Top