България премина границата от 1000 заразени с коронавирус!

1015 е общият брой на потвърдените случаи към момента. Новите регистрирани са 49, в Пловдив – 0

49 са новите случаи на заразени с коронавирус за последните 24 часа, 21 от тях са настанени в болница. Увеличението спрямо предходния ден е 5,1%. С това днес общият брой на COVID – 19 засегнатите мина 1000 и вече е 1015, от тях 572-ма души са в София. Данните оповести председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор професор Венцислав Мутфчийски на редовния сутришен брифинг.

За първи път той обяви област с повече заразени за денонощието в сравнение със столицата – 17 са новите случаи в Плевен, 16 са в София. За пореден ден Пловдив не присъства в статистиката. Останалите засегнати области са: Видин – 4 случая, Бургас – 3 случая, Кюстендил – 3 случая, Сливен – 3 случая, Благоевград – 1 случай, Пазарджик – 1 случай и Хасково – също 1 случай.

Три са новозаразените медицински лица – във Видин, в Сливен и в Бургас. Двама са починалите през изминалото денонощие – става дума за мъж на 77 в Сливен и мъж на 49 години в Пирогов; няма информация да са имали съпътстващи заболявания. С това общият брой на коронавирус жертвите стигна 47.

Трима пък са новите излекуваните и техният общ брой вече е 174.

Много неприятна е статистиката за последните 7 дни – почти 300 души. Докато вървяхме в умерена парабола, сега отчетливо се качваме. Процесите са динамични и спрямо тях ще се вземат подходящите решения за мерките за следващите празници„, изтъкна Мутафчийски. Що се отнася до проблема в Буковлък, то председателят на НОЩ заяви, че там заразените са 4 на общо население 4000 души. По думите му малката бройка не налага карантина на цялото село, а на местните власти е дадено указание за разширяване търсенето на контактни лица и роднини.

Хипотетично поставяне на цяла България под 14-дневна карантина професор Венцислав Мутафчийски коментира с думите: „Това не е панацея. Снижава до голяма степен болестта, но не я премахва, защото болестта има фамилност, а и тази мярка едва ли би спряла събиранията на хора.“ Случаят със столичната болница „Св. Иван Рилски“ пък посочи като показателен за пренасяне на болестта от столицата към провинцията.

Подобни статии

Top