България на финал на „Евровизия“

Групата „Equinox“ се класира на финала на „Евровизия“

В първия полуфинал на 63-тото издание на международния конкурс България се представи с песента „Bones“(„Кости“), изпълнена от Жана Бергендорф, Владимир Михайлов, Георги Симеонов-JJ, Джони Манюел и Трей Кембъл.

Снощи българската песен влезе в конкуренция с тези на 19 страни. За финала, който ще се проведе на 12 май в Лисабон обаче се класираха 10.

Освен България, финалисти са Израел, Чехия, Австрия, Естония, Кипър, Литва, Албания, Финландия и Ирландия.

Миналата година в ежегодния конкурс представителят на България Кристиан Костов с „Beautiful Mess“ („Красива бъркотия“) стана втори, което е най-високото постижение досега за страната ни.

Според букмейкърите фаворит тази година е Израел с представителката си Нета Барзилай и песента „Toy“ („Играчка“), гледано в социалните мрежи над 20 милиона пъти. Шансовете на специално създадената за конкурса българска група „Equinox“ обаче също се оценяват като доста високи.

„Евровизия“ в Португалия се провежда под мотото All Aboard! (Всички на борда!). За главна тема е избран океанът, на брега на който се намира Лисабон. В унисон с темата бе сменен дори и обичайният червен килим със син. Португалия получи правото на домакинство на конкурса след като миналата година той бе спечелен от португалеца Салвадор Собрал с песента „Amar pelos dois“ („Да обичаш и двете“).

Подобни статии

Top