България няма да участва на ATP Cup - DC news

България няма да участва на ATP Cup

Поради съкратения вариант от само 12 отбора, нашите са едва четвърта резерва за Мелбърн

България няма да участва на ATP Cup в началото на 2021 година. Вследствие на съкратения заради пандемията формат от 12 отбора, родните национали останаха на няколко места извън схемата.

Роджър Федерер се оказа единствената първа ракета, която няма да участва, но това донесе радост единствено за Канада, тъй като чрез ранкинга на Денис Шаповалов „кленовите листа“ заеха освободеното от Швейцария място.

Отказвания, разбира се, са възможни в периода до началото на надпреварата, но те едва ли ще засегнат България, тъй като позицията на Григор Димитров в класацията на АТР оставя страната ни в ролята на четвърта резерва.

Това значи, че родните тенисисти като Димитър Кузманов, Александър Лазаров и Адриан Андреев няма да имат шанса да играят отново на най-високо ниво като през отиващата си година.

В първото издание на надпреварата България се представи великолепно като завърши на девето място от 24 отбора, записвайки победа над Великобритания след чудесна игра на тандема Григор Димитров/Александър Лазаров. Кузманов пък записа първите си две победи на ниво АТР като добрата новина е, че все пак спечелените точки от тях ще останат в актива му заради промененото точкуване. За първата ни ракета пък неучастието на България означа, че той ще трябва да участва на един от двата АТР 250 турнира в Мелбърн, ако иска да получи игрова практика преди Australian Open.

А въпреки съкратения формат ATP Cup се очертава като много силен турнир, защото в него участие ще вземат Новак Джокович, Рафаел Надал, Доминик Тийм, Даниил Медведев, Стефанос Циципас и Александър Зверев.

12-те отбора ще бъдат разделени в четири групи от по три тима, а след мачовете в тях победителите ще оформят полуфиналите. Жребият ще бъде през януари. Турнирът ще се проведе от 1-ви до 5-и февруари в Мелбърн.

Подобни статии

Top