България обяви двама руски дипломати за персона нон грата

Две ноти са връчени на дипломат от Руското посолство

Двама руски дипломати вече са обявени чрез нота за „персона нон грата“. Това заяви пред журналисти министърът на външните работи Теодора Генчовска.

На въпрос знаят ли се имената им, Генчовска отговори утвърдително.

Специализираната прокуратура и ДАНС разследват шпионаж в полза на Русия

По думите ѝ те трябва да напуснат страната до 48 часа.

„Нямам информация за какъв шпионаж става въпрос. Имам писмо от главния прокурор и ДАНС , няма изброените доказателства какъв тип шпионаж са извършвали“, добави Генчовска.

„Външното ни министерството е привикало посланикът на Руската федерация Елеонора Митрофанова, за да ѝ бъдат връчени две ноти. Преди минути нотите са връчени на дипломат от посолството на Руската федерация. С първата нота се казва, че България обявява за персона нон грата двама дипломатически служители на руското посолство у нас. Те имат 48 часа, за да напуснат страната. А с втората нота, че МВнР остро протестира публикации на посолството на руската федерация в информационното пространство в последните дни с обидни квалификации и внушения спрямо България и нейните съюзници“, заяви на брифинг директорът на дирекция „Пресцентър'“ на Mинистерството на външните работи Митко Димитров.

Източник: DarikNews
Снимка: МВнР

Подобни статии

Top