България празнува 140 години свобода

Честит празник, българи!

Имаме много празници и дати, в които да се чувстваме горди от това, че сме българи, но Трети март е денят, благодарение на който страната ни се нарича България.

Вече 140 години сме свободна нация. Но свободни ли сме?!

Смятаме се за велик народ, но само пред чужденците… Ежедневно плюем върху „всичко българско и родно“, сами се настройваме един срещу друг. Винаги някой друг ни е виновен, някой друг е тарикатът, който прецаква всички, някой друг е глупакът, посредственият тип, които не се вълнува от своето бъдеще. Говорим за „Тях“, българите – като че ли ние самите принадлежим към друга националност.

Народ ли сме изобщо?

Народността не е просто принадлежност към дадена географска територия, а съвкупност от общи цели, идеи и ценности, съчетание от общи действия, целящи развитие на цялото общество. А ние винаги сме настроени един срещу друг, и в един момент човек си мисли, че не сме народ, а просто случайно попаднали на едно и също място хора, които нямат нищо общо.

Прави ли ни българи това, че сме се родили по тези географски ширини?

Народ, който се е избавил от петвековно османско робство, а преди това от два века Византийско владичество не може да се определя само от това къде се е родил. За да се наричаме българи не е достатъчно само да се осланяме на гените наследени от прадедите ни, а да имаме дух, воля, сила и вяра. Това, че се бием в гърдите с постъпките на великите личности от нашата история не ни прави „Българи Юнаци“.

Какво променихме към добро през този безкраен преход. Преход към какво беше по-точно? Всеки дърпа чергата към себе си и се радва на чуждото нещастие. Ежедневно си затваряме очите пред всякакви нередности, защото една птичка пролет не правела.

Да, но промяната започва от теб!

Честита свобода!

Подобни статии

Top