България разби Чехия, излиза срещу Полша за първото място (ВИДЕО) - DC news

България разби Чехия, излиза срещу Полша за първото място (ВИДЕО)

Най-добър реализатор на мача бе Гергана Димитрова с 13 точки

Женският национален отбор на България си върна второто място в група „В“ на Европейското първенство в Пловдив. Нашите сразиха Чехия с 3:0 (26:24, 25:12, 25:19). Остана шансът да завършим и първи в групата. Утре от 20:30 часа ни чак дуел със сегашния лидер Полша. При успех с 3:0 или 3:1 ще завършим първи в класирането, а при 3:2 ще се гледа геймовият коефициент. Преди това от 17:30 часа един срещу друг се изправят Испания и Германия, като германките се целят във второто място.

От турнира в нашата група отпаднаха Гърция и Испания.

Мачът започна с неуспешен сервис на Гергана Димитрова, но майсторска хитра атака на Елица Василева веднага доведе до 1:1. Капитанът ни се погрижи и за втората точка – този път с мощна забивка. От първите четири наши успешни атаки три бяха на Василева. Чехкините обаче удържаха българския щурм и двубоят тръгна точка за точка. Равенствата продължиха до 7:7, когато България се откъсна с 9:7 и увеличиха на 15:10. Чехия показа, че няма да се предаде лесно и върна 4 точки. И не само – изравниха при 17:17. Чехкините за първи път поведоха в резултата – 20:18, което предизвика и първият таймаут от треньора Иван Петков. Прекъсването спря серията на съперника и нашите наредиха три поредни точки за 21:20. Драмата в гейма обаче не беше приключила. Размяната на добри атаки доведе резултата до 23:23, а първият геймбол стигна до Чехия. Василева не даде шанс на гостенките да мечтаят за успех с чудовищна забивка. По съвсем аналогичен начин Гергана Димитров „разстреля“ чехкините – 25:24. А след това донесе и победата 26:24 с още една гросмайсторска атака покрай блокадата.

Втората част отново започна с български аванс – 2:0, заличен скоростно от Чехия. Нашите обаче се разяриха и започнаха да нишат точка след точка до 9:3. Разликата стигна отчайващото за гостенките 17:6. В този момент всичко в играта на България вървеше като по мед и масло. Чехкините просто очакваха края на гейма, за да опитат да „се съберат“ в опит за обрат. За статистиката – нашите разгромиха съкрушително съперника с 25:12.

Инерцията в третата част продължи, като ребусите на Елица Василева бяха напълно неразрешими за Чехия. Мигновено нашите поведоха с 3:1, а после с 6:3. Геймът започна да придобива вид на втория, когато България дръпна с 10:5. Отборът ни продължи уверено напред, без да допуска спад. Авансът ни се увеличи до 15:9. След три поредни чешки точки Петков отново взе таймаут на място и прекъсна серията, за да последват седем отлични наши отигравания след сервиси на Василева – 22:12. В този момент вече мислите изцяло бяха насочени към голямото дерби на върха с Полша, което започва отново в 20:30 часа утре вечер. Победният мачбол за България узакони 25:19.

Най-добър реализатор на мача бе Гергана Димитрова с 13 точки.

В осминафиналите в Пловдив ще пристигнат четири отбора от група „D“, която се разиграва в румънския град Клуж. Недостижим лидер там е Турция, следвана от Нидерландия, Украйна и Швеция. Отпаднаха Финландия и домакинитe.

Подобни статии

Top