България с 39 медала от световното по Таекуон-До ITF (СНИМКИ И ВИДЕО)

12 златни, 6 сребърни и 21 бронзови отличия за родните бойци

Изключителното представяне на българските спортисти донесе на страната ни 39 отличия от завършилото 21-во Световно първенство по Таекуон-До ITF. В продължение на шест дни пловдивската зала „Колодрума“ беше домакин на авторитетния форум, който се състоя във всички дисциплини и категории.

Вчера златните медали се увеличиха с още четири, след като Йордан Стаев на „силов тест“ ( чупене) пречупи конкуренцията на 25 състезатели, за да грабне златния медал за втори път в кариерата си. Катрин Гемкова ( 58кг) на спаринг-девойки до 17 години е шампионка на планетата, благодарение на петте си победи по пътя към титлата. Екатерина Иванова ( 45кг) при девойките също до 17 годишни заслужено стана златна медалистка. Елена Недева от днес и тя е на върха в дисциплината ( ветерани- спаринг) до 61 кг.

Сребърни отличия от последния ден на първенството за девойките -младша ( отборно). Екатерина Иванова, Елена Любомирова, Лилия Митрева, Ивет Василева и Ирен Касъклиева загубиха финала от Северна Корея и се качиха на второто място на подиума за награждаване. Ботьо Колев ( 90кг) и Денка Кацарска ( 54кг) при ветераните на спаринг – индивидуално.

Уникален малшанс за националите ни при мъжете – отборно ( спаринг) в полуфинала с Русия. Нашите завършиха наравно ( 2 победи, 2 загуби и 1 равенство) и се наложи шеста среща, която да определи единият финалист по пътя към титлата. Любомир Бакалски излезе за втори път на татамито и водеше до последните 5 секунди, когато след спорно решение на съдиите арбитрите обърнаха резултата в полза на Русия и така България остана само с бронзов медал. По -късно руснаците победиха в спора за златото Гърция с 4:1 гласа. Нашите бяха в състав : Рами Шау, Николай Петков, Любомир Бакалски, Дени Велев и Антон Горелков.

Бронзово отличие и за женския ни отбор на спаринг ( Албена Ситнилска, Любина Лесова, Дина Ел Шарафи, Василена Йорданова , Маргарита Стойчева и Катерина Бейчева) паднаха също от Русия на полуфинал и останаха на третото място в крайното подреждане. В дисциплината „силов тест“ ( чупене) женският ни тим (Амалия Колева, Албена Ситнилска, Катерина Бейчева и Любина Лесова отново спечели бронзовите медали.
Трето място от днешния ден и бронз за Павел Тименов ( +75 кг- юноши, спаринг), Константин Симеонов ( + 75 кг- юноши, спаринг),Иван Тодоров ( +90кг, спаринг), Даниел Николов ( 73кг, спаринг, ветерани), юноши- старша възраст ( спаринг), мъже- ( ветерани, спаринг),Ивет Василева ( 55кг, девойки, спаринг),юноши- младша възраст ( спаринг).

Така крайната равносметка от Световното първенство за България е 12 златни , 6 сребърни, 21 бронзови медала.

На завършилия шампионат в Пловдив участваха 1588 състезатели от 80 държави. Специалният талисман на първенството – актьор, облечен като пандата Кунг Фу По, беше част и от церемонията по награждаване на призьорите и закриването на форума, като спечели симпатиите на спортистите и зрителите по трибуните.

Подобни статии

Top