България с нови изтребители F16 до юни 2023? (СНИМКИ И ВИДЕО)

Ако преговорите на България и САЩ преминат успешно, страната ни ще разполага с нови 8 самолета F16 блок 70 през 2023 година.

Това стана ясно днес по време на  пресконференция, дадена от представители на фирмата-производител Lockheed Martin в Пловдив.  В момента се водят преговори на правителствено ниво и едва след като двете правителствата вземат решение, ще може да се говори за доставка на тези самолети, посочиха от фирмата.

Юни 2023 година е оптималният срок за производството на изтребителите, ако България ги поръча. В договора за поръчката ще бъде включено също обучение на пилотите от авиобаза Граф Игнатиево за управление на самолетите, което ще продължи между 9 и 12 месеца. След еногодишното обучение летците ще бъдат подготвени и като инструктори, които ще могат да обучават наши пилоти в България. САЩ ще предложи и двугодишно обучение за млади пилоти, като се започне с базовата подготовка за летци в Америка, а след това и специализирано обучение.

Самолетите за България ще се произвеждат в новия завод на Lockheed Martin в Грийнвил, Южна Каролина.

В момента тази производствена база се завършва и тя ще бъде готова до лятото на тази година. След това ще започне производство на изтребители по сключена от Lockheed Martin сделка с правителството на Бахрейн и едва след това ще бъдат произведени нашите. Паралелно ще се извършва обучението на българските пилоти. В пакетната цена по договора ще бъде включено и изграждането на инфраструктура за всички осем самолета, както и за ремонт и поддръжка на място у нас.

1 2

Top