България само с четирима спортисти на откриването на Игрите в Пекин

Сноубордистът Радослав Янков ще развее националния трикольор, Стефка Костадинова и министър Радостин Василев вече са в олимпийското градче

Завишените здравни мерки, предпазливостта на състезателите преди олимпийските стартове и екстремно ниските температури са причина много от делегациите да редуцират броя на спортистите, участващи за дефилето на нациите по време на официалното откриване на Игрите в Пекин утре от 14:00 часа българско време.

Подобна е ситуацията в българския лагер, в който от общо 16-те ни участници в момента в Китай са пристигнали 10, като на шестима от тях предстоят стартове на другия ден – Владимир Зографски, Павел Ангелов и четирима в биатлона. Тримата от алпийските ски пристигат в деня на откриването, по-нататък се очакват биатлонистът Благой Тодев, ски-бегачът Симеон Деянов и фигуристката Александра Фейгин.

Така, реално в церемонията на олимпийския стадион утре могат да участват не повече от четирима наши спортисти.

Председателят на БОК Стефка Костадинова и министърът на младежта и спорта Радостин Василев пристигнаха днес в късния следобед в Пекин.

В олимпийската столица Костадинова ще има няколко неформални срещи преди да присъства заедно с министъра в официалната ложа на тържественото откриване.

В събота двамата ще наблюдават квалификациите на Владимир Зографски в ски-скока от малката шанца, като това ще бъде първият български официален старт на Олимпиадата. След това Костадинова и Василев ще се отправят към биатлонския комплекс, за да проследят на живо смесената щафета с наше участие на 4х6 км.

Междувременно Владимир Зографски завърши 23-и на първата официална тренировка на късата шанца. Той скочи 96.5 метра.

Първи завърши австриецът Мануел Фетнер със 101 м, като изпревари поляка Камил Стох от Полша заради корекцията за вятъра. В стартовия списък имаше 65 имена, като доста от тях не скачаха. Освен Виктор Полашек, Честмир Кожишек и Радек Ридъл, които са в изолация, норвежците Йохан Андре Форфанг и Даниеле Андре Танде, украинците Евген Марушак и Виталий Калинченко и финалндецът Нико Китасако също не се спуснаха.

Зографски стартира в квалификациите на късата шанца в китайската столица в събота сутринта българско време.

Павел Ангелов постигна 14-о време в днешните две тренировки в спускането с шейни на Зимните Олимпийски игри в Пекин.

Той даде време от 1:00.620 минута в третата тренировъчна сесия и 1:00.411 минута в четвъртата. В първите две тренировки родният състезател се нареди на 13-о място. Състезанията за Ангелов, за когото това са втори олимпийски игри, са в събота и в неделя.

„Днес направих тренировъчни спускания от олимпийския старт. Тренировката мина добре, с малки неточности в горната част на трасето – втори и трети вираж. Но се надявам да поправя тези проблеми до старта на Олимпийските игри“, каза той за фейсбук страницата на олимпийската делегация.

Подобни статии

Top