България ще спори с Русия в отборния спринт

Европейското първенство по колоездене на писта бе официално открито, най-силните колоездачи на Стария континент са в Пловдив

Отборът на България ще спори с тима на Русия в първия кръг на отборния спринт при мъжете на започналото в пловдивския Колодрум Европейско първенство по колоездене на писта, съобщи Радио Пловдив.

В квалификациите нашите в състав Мирослав Минчев (КК Драг), Николай Генов (КК „Цар Симеон 1898“) и Ясен Александров (КК Варна) завършиха на последното шесто място.Така по регламент българите ще се надпреварват в първия кръг със силните руски колоездачи.

Втори в квалификациите завърши отборът на Чехия, следван от Гърция, Испания и Украйна.

Европейското първенство е сред най-силните спортни прояви в България за 2020 година заедно с тенис турнира „София Оупън“. В Пловдив пристигнаха над 200 колоездачи от 21 държави, които ще се надпреварват за 22 комплекта медали в 11 дисциплини – спринт, отборен спринт, индивидуално преследване, отборно преследване, кейрин, омниум, мадисън, индивидуално бягане по часовник 500 м (жени)/1000 м (мъже), състезание по точки, скрач и елиминация.

България участва със 7 състезатели, а в женското направление нямаме участнички. Родните колоездачи са в състав Николай Генов от КК „Цар Симеон 1898“ (Пловдив), Ясен Александров (КК Варна), Галин Димитров (КК Несебър), Борислав Иванов (КК „Васил Левски“), Георги Лумпаров (КК Враца Велообщество), Мирослав Минчев (Драг) и Мартин Попов (СКАК).Великобритания пристигна с много силен състав. При мъжете това са шампионите Матю Уолс и Оливър Ууд.

Испанците доведоха елитните си състезатели Алберт Торес и Себастиан Мора, а португалците – Иво и Руи Оливейра.

При жените британките са водени от олимпийската шампионка Лора Кени, Елинор Баркър и Кейт Арчибалт. Италия ще разчита на Летиция Патерностер, Витория Гуазини и Мария Джулия Конфалониери. Русия доведе многократните европейски шампионки в спринта Дария Шмерева и Анастасия Войнова.

Президентът на Европейския колоездачен съюз Роко Катанео отправи специални благодарности на председателя на Българска федерация колоездене Драгомир Кузов, на община Пловдив и на министъра на спорта Красен Кралев за положените усилия.

На официалното откриване бе вицепрезидентът на Европейския колоездачен съюз Александър Гусятников. Той отбеляза, че колодрумът в Пловдив може да се превърне в център на колоезденето в Европа.

Драгомир Кузов изрази задоволството си, че Пловдив и България са домакини на най-силното състезание на Европа на писта тази година, нещо, което той и екипът му успяха да постигнат наред с възстановяването на Международната колоездачна обиколка на България.

„Горд съм от това високо и заслужено признание за България и българското колоездене. В година, в която целият свят е изправен пред множество трудности заради пандемията от коронавирус, организирането на международни състезания е изключително предизвикателство и отговорност. Сигурен съм, че Българска федерация колоездене, Пловдив и зала „Колодрума“ ще отговорят на високите очаквания и отново ще докажат, че сме отлични домакини, които знаят как да провеждат събития от най-високо ниво въпреки трудностите, породени от кризата с Covid-19″, заяви спортният министър Красен Кралев.

Той подчерта, че домакинството на шампионат от такъв ранг е от ключово значение за развитието на колоезденето в България.

„Освен че ще събере европейския елит в този спорт, той ще даде възможност да покажем пред Европа и света колодрума в Пловдив, който е единственият закрит в Югоизточна Европа. Вярвам, че след провеждането на първенството много състезатели ще проявят интерес към нашата страна и желание да провеждат подготовката си в България. Благодаря на вицепрезидента на Европейската федерация по колоездене Александър Гусятников, който даде идеята страната ни да кандидатства за домакинство на този шампионат“, допълни още Кралев и пожела успех на състезателите.

Кметът на Пловдив Здравко Димитров не присъства, защото продължава да е в болница и да се лекува от коронавирус, като състоянието му вече започва да се подобрява. От името на общината говори зам.-кметът по спорта имладежките дейности Георги Титюков.

Мерките в зала „Колодрума“ за предпазване от COVID-19 са изключителни. В залата се допускат официални лица, треньори, състезатели, съдии и журналисти единствено срещу отрицателен тест за коронавирус, като всяка сутрин пред нея работи и специален екип от лаборанти.

Подобни статии

Top