България стартира квалификациите за Евробаскет със загуба в Гърция

Димитър Димитров най-резултатен от българските баскетболисти

Националният ни отбор по баскетбол започна европейските квалификации със загуба като гост на Гърция със 63:73. Гърците с нищо сериозно не превъзхождаха нашия тим, но пропуски, прибързани стрелби и решения ни лишиха от това да поднесем изненада на старта в група „Н“.

На 24 февруари приемаме Латвия в първото си домакинство от групата, от 19:00 часа в Ботевград.

Като титуляр за българския тим стартира Дий Бост, въпреки че бе измъчван от вирус до последно.

Началото бе обещаващо за България, с добра игра от високите играчи в стартовия състав на нашия тим – Йордан Минчев и Станислав Ваклинов. Минчев обаче направи два ранни фаула и трябваше да седне на пейката. Дали от нерви или липса на концентрация, и двата състава пропуснаха изстрели от наказателната линия в началото.

След като се поокопитиха в мача, българските баскетболисти започнаха да тестват и кошовете от тройката.

В самия край на първата част Гърция взе две точки аванс, което бе и най-голямата разлика в полза на домакините до момента – 19:17.

Росен Барчовски използваше широк състав, а втората четвърт стартира с 5:0 и нов аванс за България.

Играта на баскетболистите ни вървеше бързо и разнообразно, макар и това често да водеше до грешки. За четвърт час игра те вече бяха вкарали и 6 тройки, но и допуснаха почти толкова, за да не успеят да задържат преднината си.

В рамките на две без кош, с прибързани стрелби отдалеч и без борба, България позволи на Гърция да вземе леко инициативата, но те не действаха особено съсредоточено, за да се възползват. Чак в заключителните две минути преди почивката центърът на гърците Василис Кавадас даде тласък на своите, а след неспортсменско нарушение на Дий Бост именно срещу него, домакините взеха преднина от 5 точки, а след това ги покачиха и до 6 на почивката – 40:34.

Третата четвърт започна с две тройки на Димитър Димитров, но Гърция продължаваше да има преднина. Процентът на нашите обаче рязко падна, както и резултатността в тази част, а въпреки че Гърция продължи да ни предоставя куп възможности, не се стигна до ново равенство. С последните пет точки за периода, домакините се откъснаха с 8 напред, а частта завърши скромно – 14:12.

С първия кош за финалните 10 минути за първи път разликата стана двуцифрена, а нападенията на България бяха далеч от качествата на играчите в зелено. При всяко намаляване на разликата, нашите баскетболисти действаха или в нападение, или в защита без концентрация, и не спираха да пропускат шансовете си.

Гърците обаче също не играеха добре, с нищо не превъзхождаха българския отбор, и в крайна сметка ни предоставиха идеална възможност за късен обрат, когато с 3 минути до сирената разликата стана само 2 точки. Вместо да бъде изравнен резултата обаче, две прибързани атаки пак връчиха инициативата на домакините. Лекият съдийски реверанс също помогна на Гърция, а серия от 6:0 в тяхна полза всичко приключи.

За съжаление, разликата стана отново по-голяма с последния сигнал – 73:63.

Димитър Димитров завърши с 15 точки и 7 борби за България, Дий Бост добави 14 и 8 асистенции. По 10 отбелязаха Йордан Минчев и Станимир Маринов. Липсваха обаче точките на много от останалите лидери на тима ни.

Лефтерис Бохоридис реализира 19 за Гърция.

Най-резултатният в състава на България срещу Гърция Димитър Димитров сподели мнението си след поражението на старта на европейските квалификации.

„Знаехме, че ще е труден мач, здрав мач, с много контакт и физическа игра. Пропуснахме някои отворени стрелби, направихме и грешки във важни моменти в края, не знам дали от умора или загубихме концентрация. Но това е баскетболът, според мен това е основната причина да загубим,“ коментира Митко на официалната пресконференция.

Подобни статии

Top