България затяга мерките от днес, какво се променя

Заради високия брой новозаразени с коронавирус България връща част от противоепидемичнити мерки.

Новите правила ще важат от днес. Те бяха обявени от здравния министър Кирил Ананиев. Ето какво предвиждат:

Заради високия брой новозаразени от коронавирус в последните дни, част от противоепидемичните мерки в България отново влизат в сила. Това обяви на брифинг в Министерството на здравеопазването министър Кирил Ананиев.

От 00:00 на 10 юли се забранява публиката на спортни мероприятия. Освен това нощните клубове на закрито ще бъдат затворени. Нощните заведения на открито могат да работят с 50% капацитет и спазвайки 1,5 метра дистанция.

Мероприятията от личен характер като сватби и балове могат да се организират с не повече от 30 гости. В началото на седмицата беше обявено, че извънредната епидемична обстановка в България се удължава до края на месец юли.

Здравният министър разпорежда още всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер, за всички възрастови групи, на открито и на закрито, да се провеждат без публика.

В заповедта е разписано още, че министрите и държавните органи, съгласно функционалната си компетентност, е необходимо да предприемат незабавни контролни мерки на територията на цялата страна, като усилията да бъдат насочени към задължително прилагане и спазване на противоепидемичните мерки.

Всички прояви и събития следва да се организират при засилен предварителен и текущ контрол. Областните щабове, кметствата и областните администрации създават необходимата организация за контрол по спазване на въведените мерки на територията на страната, като могат да въвеждат и допълнителни такива при отчитане на спецификата и данните за разпространението на COVID-19 в съответните населени места.

С пълния текст на Заповед № РД-01-393/09.07.2020 г., която влиза в сила от 10 юли, можете да се запознаете в прикачения файл.

До затягането на мерките се стигна след като в последното денонощие България премина границата от 200 новозаразени за ден. През последните 24 часа в страната са направени 4286 PCR-теста. 240 от тях са дали положителен резултат. Така от началото на епидемията заразените в България стават 6342. Активните случаи на Ковид-19 в момента са 2917. От тях 498 се лекуват в болница.

Министър Ананиев не прогнозира спад на броя новозаразени през идните дни. Той не изключи дори покачване на новите случаи на Ковид-19.

В последните седмици България отбелязва рязък скок на новопотвърдените случаи на болни от коронавирус. По тази причина ред държави избраха да върнат карантината за пристигащите от България. Вчера подобна мярка обявиха Австрия и Литва. Преди тях същото сториха Латвия, Естония, Кипър и Словакия.

Подобни статии

Top