Българин, откраднал 27 Дачии в Чехия, иска да лежи присъдата си у нас - DC news

Българин, откраднал 27 Дачии в Чехия, иска да лежи присъдата си у нас

Българинът е получил 7-годишна присъда от съда, към момента се намира в пражки затвор

Пловдивският окръжен съд уважи искането на българския гражданин М. С.  да изтърпи в български затвор наказание лишаване от свобода, наложено му от чешки съд

Окръжен съд – Пловдив прие за изпълнение присъдата на Градския съд – Прага, с която българският гражданин М. С. С. е признат за виновен за извършени от него квалифицирани кражби на 27 автомобила марка „Дачия“, както и вещи от тях.

Това е първото производство, разгледано по процедурата на Закона за признаване, изпълнение и изпращане на съдебни актове за налагане на наказание лишаване от свобода или на мерки, включващи лишаване от свобода, постановени в друга държава – членка на ЕС, както и за изпращане на такива актове, постановени в република България, за признаване и изпълнение в друга държава членка. Законът влезе в сила на 1 януари 2020 г. Той се прилага в случаите, когато осъденото лице се намира на територията на държава – членка на ЕС.

Кражбите на автомобили са извършени  от М. С. в периода от 22 май 2017 г. до 3 април 2018 г. в град Прага, Република Чехия. За това престъпление му е наложено наказание лишаване от свобода в размер на 7 години от чешки съд. Осъденият М. С. към момента  се намира в Следствен затвор Прага – Панкрац. Производството е започнато по негова молба, с  която желае да изтърпи наказанието си в затвор в република България.

Според мотивите на чешкия съд М. С. е действал със съучастник по една и съща престъпна схема.  Преди кражбата М. С. вземал капачката на резервоара на набелязания автомобил, в повечето случаи паркиран в центъра на Прага. Според нейната ключалка  изработвал ключ. Впоследствие М. С. с помощта на софтуер  в преносим компютър се свързвал с модула на управление  на автомобила и програмирал  нов ключ, с който запалвал автомобила. Впоследствие с негов съучастник  потегляли с колата и достигали различни точки в република Чехия, както и извън нея.

Решението подлежи на обжалване и протест в 14-дневен срок пред Апелативен съд – Пловдив.

Подобни статии

Top