Българинът, който допринесе за развитието на пожарното дело по света

Професията на пожарникарите е преминала през множество трансформации – от тулумбаджийските формирования*, през конските впрягове, за да достигне до новите пожарни автомобили, използващи най-новите технологични противопожарни постижения.

Един именит българин, обаче, има огромен принос за развитието на пожарното дело не само у нас, а и по света.

Сред разработките с приложен характер на д-р Петър Берон е неговата система за гасене на пожари.

Освен прочутата енциклопедия („Рибния буквар“) видният котелчанин е написал и издал над 30 научни труда, сред които е „Повече за пожарите в градовете“, той излиза от печат през 1851 година. Два екземпляра са запазени и до днес в Кралската белгийска библиотека. В написаната на френски език книжка Петър Берон нищи причините за възникването на унищожителните стихии и начините за тяхното потушаване.

13 удивителни факта за огъня и пожарите

Доктор Берон направил не един опит с риск да подпали собственото си жилище, но пръв стигнал до извода: „Главното е да се изолира достъпът на въздух до горящия материал още в самото начало“.

Познанията на Берон по въпросите на противопожарното дело става повод Английското адмиралтейство да поиска препоръки от българина. Въпреки своето могъщество британската флота ежедневно била подпалвана от фасовете на безхаберни матроси, които не били особено вещи в гасенето на пожари. Тогава Петър Берон предлага революционна система, която била приложена на английските кораби и действала безотказно.

Паметникът на д-р Петър Берон в родния му град Котел

Френското правителство на момента потърсило помощта на Петър Берон. Така през 1863 г. той отпечатва в Париж своите препоръки, озаглавени „Изложение върху една противопожарна система, изпитана от Лондонската марина“. Един екземпляр се пази и днес във Френската академия на науките.

Белгийците също прилагат на практика съветите на д-р Петър Берон.

В един момент дори началниците на Турската противопожарна команда използват откритията на именития българин.

Едно от предложенията на Берон е в сградите да има предварително начертан план, с който хората да са запознати, за да могат да се изнасят бързо при пожар. Това е едно от основните изисквания и днес при съвременния план за евакуация.

Противопожарната система на д-р Петър Берон намира отзив и в българския възрожденски печат.

„Остава гордостта – пише „Цариградски вестник“, – че системата на този мудрий философ е най-добра и чудесна от сите системи противопожарни, что са до нине предложили европейте… Похвала е справедливо на България да имаме такъв учен.“

Паметна плоча на д-р Петър Берон в Хайделберг, Германия

След руско-турската освободителна война, на 14 юли 1878 г. в София се създава първата истинска противопожарна служба в страната ни. Малко след това се откриват пожарни служби и в Пловдив, Русе, Варна, Шумен, Плевен и Велико Търново.

Първата доброволна противопожарна команда е създадена през 1884 г. в Русе. Такива команди са създадени и в други градове, но те започват да функционират едва 10 години по-късно.

По инициатива на Димитър Тролев – командир на софийската противопожарна команда, на 14 септември 1905 г., съвместно с пожарните командири от Пловдив, Пазарджик и Бургас е организиран първият пожарникарски събор в България. На този събор е решено датата 14 септември да бъде обявена за официален празник на българските огнеборци.

Първият противопожарен автомобил в България е внесен за нуждите на тютюневата фабрика в Асеновград през 1924 г. На следващата година и пожарната служба в София се сдобива с пожарна кола от марката „Рено“.

13 факта, които правят професията на пожарникарите по-различна (СНИМКИ и ВИДЕО)

*тулумбаджийски формирования – това е първообразът на пожарната по нашите земи още по времето на Османската империя. Махмуд II предоставя една тулумба – мехова помпа за гасене на пожар и по негова заповед се сформира първата тулумбаджийска пожарна команда. 

Използвана литература: „Противопожарното дело в добричка област“ – Георги Казанджиев;  Известия на Народната библиотека, том II

Подобни статии

Top