Българка създаде мобилно приложение за проследяване на бременността

Безплатното мобилно приложение „Calm mom“ помага на бъдещите майки

Безплатно мобилно приложение „Calm mom“ за проследяване на бременността, създаде пациентка на АГ-отделението на МБАЛ „Света София“ в столицата. Младата майка, в сътрудничество с АГ-специалистите на болницата, имат за цел да предоставят достоверна и достъпна информация за Женската консултация и 40 дни след раждането.

Габриела Йонкова е програмист и родител на родената през месец май в АГО на МБАЛ „Света София“  Катерина. Преди малко повече от година, когато узнава новината, че ще става за първи път  майка, младата жена се доверява на АГ специалистите на болницата. Женската консултация води д-р Александър Кобаков. По време на редовните им срещи им хрумва да създадат виртуална женска консултация, която по максимално улеснен начин да дава достоверна  информация на бременната.

„Подобни приложения има в други страни, но не и у нас. Ние обаче не сме взаимствали от вече създадените а програмирахме изцяло нова платформа, която е по стандарта за водене на Женска консултация в България“, разказва Габриела Йонкова.

Консултант на проекта е д-р Кобаков.

„Бременната жена, както и всички пациенти, трябва да са максимално информирани от достоверни източници, за да протече правилно и комфортно тяхното лечение, проследяване и раждане. Приложението от една страна дава тази информация, но и напомня за различни рискови фактори и ситуации. Когато например бременната при регистрация е отбелязала тютюнопушене,  при стартиране на приложението получава запитване дали още пуши“, допълва д-р Кобаков.

1 2

Подобни статии

Top