„Българската Коледа“ дари Детската клиника на УМБАЛ „Свети Георги“

Новата апаратура дава възможност за бързо и безопасно диагностициране

Съвременна ендоскопска система за видео гастроскопия получи Детска клиника към Университетска болница „Свети Георги“ в Пловдив от инициативата „Българската Коледа“. С нея се осигурява възможността за безопасни изследвания на децата и по-добро лечение.

Това са два апарата – видео ендоскоп за изследване на хранопровода и стомаха на новородените деца и малките кърмачета, а също и по-голям, който позволява извършването на ендоскопско изследване на по-големите деца, разказа д-р Иван Янков, гастроентеролог към Детската клиника, пише Радио Пловдив.

„Много често за поставяне на точната диагноза, се налага извършването на гастроскопия, с взимане на тъкан за биопсично изследване. С тези апарати имаме възможност да я извършим безопасно, а това помага да лекуваме децата по-добре“, обясни д-р Янков и допълни, че системата позволява и извършването на нови изследвания. Той призова да се подкрепи „Българската Коледа“, защото това е единствения начин децата да получат бърз достъп до качествено лечение.

Тази година инициативата е под надслов „Да дарим бъдеще на болните деца“, а фокус на 17-тото издание е набиране на средства за закупуване на високотехнологична апаратура за нуждите на детските клиники и отделения в страната.

Подобни статии

Top