Български екип на крачка от откриване на лекарство срещу коронавируса

В момента се извършва клинично изпитване върху 30 пациенти в 9 болници

Български екип е много близко до откриване на лекарство срещу коронавируса. Това съобщи преди минути изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов пред журналисти

„През май изцяло български екип стартира изпитване на препарата Ивермектин. Възложителят е български, лекарството се разработва от изцяло български екип. Вече има 30 пациенти, които са доброволци и в 9 български болници се провежда епидемиологичното изпитване“, уточни Кирилов.

По думите му става дума за двойно сляпо рандомизирано клинично изпитване  – в едното рамо пациентите получават от новото лекарство, а в другото плацебо. Екип от специалисти е преценил каква е подходящата доза и всички изисквания са съобразени.

Изпитанията са започнали, след като изследователи от Австралия да установили, че Ивермектин действа добре на пациентите.

„България беше първата страна с клинично изпитване, последваха такива изпитания в Испания, Бразилия и САЩ. Надяваме се в края на месеца да има клинични резултати. Очакваме да наберем повече пациенти и към края на месец август ще има повече информация“, подчерта шефът на Изпълнителната агенция по лекарствата.

Снимка: clinica.bg

Подобни статии

Top