Български електрокамион ще се разработва в Пловдив  

Пететапният проект ще приключи през 2021 година с изследване на два конкурентни прототипа на лекотоварен електрически камион.

Най-голямата българска фирма за производство на кари задели инвестиционен бюджет от над 400 000 лева за разработката на първия лекотоварен електрически камион, който ще се произвежда изцяло в Пловдив.  В края на 2019 година Балканкар Рекорд АД сключи договор с Изпълнителната агенция за насърчаване на малкия и средния бизнес и тя ще подпомогне проекта със сумата от 242 118 лева, които ще бъдат предоставени чрез Националния инвестиционен фонд.

Компанията влага и собствени средства в размер на 167 658 лева.  Пететапният проект ще приключи през 2021 година с изследване на два конкурентни прототипа на лекотоварен електрически камион. Искаме да направим изпитания на алтернативни машини, за да вложим в крайния продукт по-ефективните решения, каза изпълнителният директор на Балканкар Рекорд АД инж. Петър Петров.

Проектът за първия български електрически камион е насочен към производството на серия от машини, специализирани за работа в градска среда. Гамата включва  хладилен фургон, самосвал, цистерна за течни продукти, снегорин, електровоз за поддръжка на градски пространства.

„Очакванията са големите градове да ограничат или дори спрат в центровете си автомобили и камиони с бензин и дизел и да останат превозите с електричество и газ. Предварителното ни изследване показва, че през периода 2017-2019 година производството на машини от този тип – електрически камиони – се увеличава средно 2,2 пъти годишно при снижаваща се продажна цена. Със същия темп се увеличава поставените зарядни устройства в градовете, летищата и други обществени пространства”, прогнозира инж. Петър Петров.  

1 2

Top