Български лекар е спасявал живота на Кристиан Ериксен! (ВИДЕО)

Д-р Валентин Великов работи като допинг-ченге на Евро 2020

Българският лекар Валентин Великов е бил част от медицинския екип, който е спасявал Кристиан Ериксен по време на мача Дания – Финландия (0:1). Информацията потвърди бившият капитан на Лудогорец Светослав Дяков, който публикува емоционален пост в социалната мрежа Фейсбук.

Кристиан Ериксен изпадна в безсъзнание в края на първото полувреме на мача Дания – Финландия от Евро 2020. Полузащитникът падна сам на тревата без съприкосновение с друг футболист в 43-та минута на двубоя. Бързата реакция на лекарите помогна на датския футболист да се съвземе след десетина минути и бе изнесен на носилка, съпроводен от целия отбор.

Сред медиците, които спасяваха живота на Ериксен, бе и Валентин Великов, който е част щаба на Лудогорец. Светослав Дяков и лекарят се познават именно от съвместната си работа в клуба.

Докторът работи като допинг-ченге с разрешението на Кирил Домусчиев. Той е командирован от българския шампион за Евро 2020. В този момент пък в подготвителния лагер на разградчани в Австрия е вторият лекар на тима. След ангажиментите си към европейската футболна централа Великов ще се върне на работа към ангажиментите си в тима от „Хювефарма Арена”.

Д-р Валентин Великов е работил в Лудогорец в периода 2011 г. – 2013 година, а след това се завръща при „орлите“ през 2018 година. Той е лекар на тима от дебютния мач в „А“ група през юли 2011 г. до отстраняването на сръбския Партизан в третия предварителен кръг на Шампионската лига през август 2013 г.

Валентин Великов е завършил медицинския университет в София през 2002 г. През 2009 г. приключва специализацията си по спортна медицина в столичната болница „Проф. д-р Димитър Шойлев“. Великов има сериозна професионална визитка. Освен в Лудогорец е бил лекар на представителния национален отбор на България, както и на Левски. В чужбина е работил в кипърските АЕЛ и Омония, както и в хърватския доминант Динамо (Загреб).

Ето какво написа Светослав Дяков в профила си във Фейсбук:

Вчера видяхме най-ужасяващото нещо във футбола, а веднага след това станахме свидетели на най-красивите неща в живота!

„Семейството“ Дания с жив щит пази своя другар от шокиращи снимки и камери, успокояващите съпругата на Кристиан титани, невероятната реакция на всички замесени в мача (съдия, съотборници, съперници, фенове), сълзите и молитвите на милиони хора дадоха сили на боеца Ериксен да не се предава и да се върне към живота!

Урок по човечност, уважение и съпричастност! Нека помним лекцията, която ни бе изнесена! Но истинските герои са хората от най-великата според мен професия – докторите!

Със своя професионализъм и спокойствие те върнаха човека от оня свят, те обърнаха сълзите от болка в радост! И съм горд, че и един българин беше там – големия Доктор Валентин Великов!!

Подобни статии

Top