Български музиканти и 12-годишният Ренцо свирят благотворително за нова Детска клиника

Дарителска кампания “Най-доброто за нашите деца и онкоболни”

Благотворителен концерт на звездните български музиканти-цигуларите проф. Ангел Станков и проф. Йосиф Радионов, акомпанирани на пиано от Зорница Радионова, и клавирното дуо проф. Дора и Анастас Славчеви ще се проведе на 12 декември от 18 часа в ДНА Военен клуб.

Събитието е в полза на дарителска кампания “Най-доброто за нашите деца и онкоболни”. Набраните средства ще бъдат предоставени интегрално за строителството на нов педиатричен и онкохематологичен комплекс на територията на База 2 на Университетската болница “Свети Георги”, град Пловдив.

Цигулковото дуо  Станков – Радионов вече 45 години неизменно участва в българския и световен концертен живот.   Ангел Станков и Йосиф Радионов са между най-изявените и разностранни български музиканти. Като солисти, камерни изпълнители и  концертмайстори на Софийската филхармония, те  представят българската музикална култура по света.

Свирили са в повечето европейски страни, САЩ, Япония, Тайван, Южна Корея, Сингапур, Куба и др. В богатия им репертоар, освен многобройните класически образци от Вивалди до Шнитке, влизат и редица произведения от изтъкнати български и чужди композитори, съчинени специално за двамата виртуози.

Носители са на първа награда и златен медал от Първия международен конкурс и фестивал за камерна музика в Осака, на наградите 100 години Бела Барток, на Златната и Кристалната лира на Съюза на музикалните и танцови дейци в България и много други.

Техни записи звучат от българските национални радиостанции, Би Би Си –  Лондон, холандското и френско радио, Радио Москва, японската телевизия, а редица фирми като Балкантон, Йомиури телекастинг корпорейшън, ЕМАМ и други издават студийни и концертни изпълнения на дуото.

Проф. Дора Славчева и проф. Анастас Славчев са преподаватели в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Членове са на асоциациите на клавирните дуа в Япония и Русия.

Многократно са участвали в журита на национални и международни конкурси. Утвърдили се като водещо клавирно дуо в България, те печелят международно признание благодарение на успешните си концертни турнета в Германия, Италия, Испания, Полша, Чехия, Македония, Гърция, Турция, Куба, Русия, САЩ, Япония и др. Дуото представя българската култура на такива забележителни форуми като Фестивал на българската музика – Токио, „Музикални дни в Тюрингия” – Ерфурт, Фестивал на славянската музика – Москва, Първи Балкански фестивал на културата – Анкара и др.

С изключително внимание са посрещнати техните концертни изпълнения в рамките на международните музикални фестивали в Пловдив, Варна, София, Палма де Майорка, Бърно, Болоня, Санкт-Петербург и др.

Като признание за неговите изключителни художествени постижения, дуото е удостоено с редица български и международни награди – „Кристална лира” на СБМТД, „Кристален знак” на СБК, „Златно перо” на Класик FM, награда „Пловдив” и др.”

В концерта ще вземе участие и младият талантлив цигулар Ренцо Ставрев.

Ренцо е само на 12 години, но вече е носител на много награди от наши и международни конкурси. Възпитаникът на НУМТИ „Добрин Петков“ свири на два музикални инструмента – цигулка и виолончело. Носител е на награди от Международен конкурс „Млади виртуози“, франкофонския фестивал „Златен ключ“, Международен конкурс за инструменталисти, Международен конкурс „Добрин Петков“, Международен интернет конкурс – Белград, Сърбия. Участвал е в майсторските класове на проф. Йосиф Радионов, проф. Гинка Гичкова, проф. Стойка Миланова,  проф. Ромен Гариу и проф. Анатоли Кръстев.

Подобни статии

Top