Българското първенство може да се поднови на 5 юни

При подобен сценарий ще има плейофи, бараж за Лига Европа и за влизане в Първа лига, както и мачовете за Купата на страната

Футбол у нас ще има най-рано на 5 юни, петък, съобщава „Тема Спорт“. Изпълнителното бюро на БФС ще проведе заседание утре от 13700 часа, на което ще разгледа предложенията на работната група как и кога да бъдат подновени първенствата.

Дата 5 юни ще е първата възможна, на която евентуално да се възобновят мачовете в елита. При такъв вариант пандемията от коронавируса трябва да бъде овладяна до 13 май и да бъде прекратено обявеното извънредно положение.

Ако всичко дотогава е наред, още на следващия ден тимовете ще подновят тренировки. Те ще имат на разположение 20 дни за кратка подготовка – до 4 юни включително. А ден по-късно ще стартират и официалните двубои.

Според плановете до края на юли трябва да бъде доиграно цялото първенството – двата кръга от редовния сезон и плейофите, както и полуфиналите и финалът за Купата на България.

Ще бъдат определени и влизащите – първият от Втора лига ще се класира директно на мястото на последния от елита, а вторият и третият от втория ни ешелон, ще играят баражи за промоция с 12-ия и 13-ия от Първа лига. Ще има и плейоф за Лига Европа – четвъртият срещу седмият.

Вече дори е начертан предварителен план за следващата кампания. Ако тази се доиграе до края на юли, то тимовете ще имат кратка двуседмична пауза, а на 14 август, петък, ще може да стартира сезон 2020/21. Но до тогава има доста време, първо трябва да се справим с пандемията.

Естествено, разглеждат се и съкратени варианти. Сред тях е само доиграването на двата кръга до края на редовния сезон в елита, както и срещите за Купата. При него във Втора лига ще се направят директно плейофи за влизане.

Септември и ЦСКА 1948 при разменено гостуване ще определят новия член на мястото на Витоша (Бистрица), който е последен в елита, а загубилият отива на бараж срещу 13-ия в елита. Локомотив (София) и Монтана по същия начин ще определят кой ще играе срещу 12-ия.

При такава опция не би трябвало да има и бараж за Лига Европа между 4-ия и 7-ия. В момента шести и седми с равен брой точки са Черно море и Берое, на които им предстои мач помежду им. Ако не отпадне баражът, то всеки бил предпочел да загуби, вместо да спечели – оставайки седми, ще има шанс за евротурнирите.

Изпълкомът на БФС, на някое от следващите си заседания, трябва да избере и нова дата за Конгрес, защото на 7 юни такъв няма как да бъде организиран.

Подобни статии

Top