BALKAN DANCE PROJECT с авторски спектакъл в Пловдив

„КОПНЕЖ“ е танцовият спектакъл, който ще бъде представен като част от Balkan Dance Project

през юни в Пловдив, а след това танцовите артисти от Словения, Босна и Херцеговина, Хърватска и България заминават на балканско турне.

По покана на софийската компания за съвременен танц ATOM Theatre за първи път Balkan Dance Project стъпва на българска почва и то с две премиери.

Основана в Белград, танцовата платформа дава възможност на млади обещаващи таланти от балканските страни да изследват в общо преживяване човешки истории, засягащи под една или друга форма балканските нрави. Тази година водещо чувство на концепцията на продукцията е копнежът.

Хореографът и творчески директор на АТОМ Театър – Стефания Георгиева, в рамките на три репетиционни периода успя да синхронизира международния артистичен колектив.

Чрез движение, танц, музика, сетивен и интимен работен процес професионалните танцьори изследваха естеството на копнежа и цикъла на желанието.

„Това е танцова работа за ненаситния „глад“, който никога не може да бъде утолен; за желанието и  многото му форми, за копнежа да постигаме, за нуждата да печелим, да сме първи, да знаем, да можем, да мачкаме, да чупим, да притежаваме, да малтретираме, да казваме „не“. За вниманието, за което толкова жадуваме. Танцова работа не за чувствените удоволствия, въжделения, обектите на желанието; не за нуждата от просветление, стремежа, идеала; не за същността на копнежа, състоянието на духа и душата, на тялото, или нещо повече от това.“ – споделя Стефания за продукцията и това какъв е подтикът ѝ да изследва чувството на копнеж.

Спектакълът ще бъде представен премиерно в два последователни дни:

1 2

Подобни статии

Top