Балкански шампионат по фолклор започва в Хисаря

Броени дни остават

до началото на VII Балкански шампионат по фолклор „Евро фолк – Жива вода“, чийто домакин е красивият курортен български град Хисаря. Заявки за участие до момента са подали над 220 групи и индивидуални изпълнители от България, Румъния, Естония и Русия.

В рамките на 4 концертни дни (от 7 до 10 юни вкл.) певци, танцьори и музиканти ще представят пред жителите и гостите на Хисаря многообразието на родния и чужд фолклор, култура и традиции в 9 жанрови и 2 възрастови категории.

Журито ще оценява

изпълнителите по 3 критерия: Ниво на сложност и техника на изпълнението; Представяне /костюми, реквизит, постановка, избор на репертоар/ и Сценично поведение /поведение на сцена, контакт с публика, излъчване, артистичност/.

Голямата награда и тази година е Grand Prix Златен „Орфей“, Златен медал и Диплом за Абсолютен Балкански шампион по фолклор за 2018 година, както и парична премия от 1000 Евро.

По преценка на журито се присъжда Номинация “Орфей”, която дава право за участие в класирането за Grand Prix Златен „Орфей“. На шампионите се връчват златни медали, а за второ и трето място – сребърни и бронзови медали. Призьорите получават грамоти за лауреати и диплом за Балкански шампион по фолклор за 2018 в съответната категория.

В отделните категории

могат да бъдат давани допълнителни златни, сребърни и бронзови медали със съответните дипломи. Журито награждава най-добрите изпълнители с препоръка за участие в Европейски или Световен шампионат по фолклор. Всички участници получават Дипломи и предметни награди.

Програмата на Шампионата по дни и часове, включваща и съпътстващите събития – Конкурс за традиционни хлябове, Дефиле на участниците, както и среща на делегати от групите с Кмета на Община Хисаря, може да намерите на сайта на Европейска Асоциация на Фолклорните Фестивали – ЕАФФ.

Балканският шампионат по фолклор „Евро фолк – Жива вода“ се провежда в рамките на Музикални празници “Евро фолк”. Организатори са Европейската Асоциация на Фолклорните Фестивали – EAFF, Euro Folk Academy, Община Хисаря и други организации.

Музикалните празници “Евро фолк”

се състоят от четиридесет и пет музикални фестивала и се провеждат под егидата на Европейска Асоциация на Фолклорните Фестивали – ЕАFF в различни европейски градове. Основно събитие на Музикални празници “Евро фолк” е Фестивал №1 в Европа на традиционните народни изкуства – Старопланински събор “Балкан фолк” в България. В него ежегодно участват от 7 000 до 15 000 музиканти, певци и танцьори.

Внимание  заслужават и фестивалите в Санкт Петербург, Лондон, Париж, Рим, Прага, Будапеща, Несебър, Виена, Охрид, Краков, Барселона и др. Характерна особеност на Музикалните празници “Евро фолк” е, че всички изпълнения се записват с професионална аудио и телевизионна техника и най-добрите от тях се излъчват многократно по повече от 20 кабелни и сателитни телевизии, както и по Световната интернет телевизия „EuroFolkTV“.

С тези дейности се изпълнява

основната цел на Европейската Асоциация на Фолклорните Фестивали – EAFF за популяризиране на традиционните народни изкуства чрез огромните възможности на масмедиите. Запазването на многообразието на основните традиционни ценности и идентичността на  различните националности, е гаранция за еволюцията на цялото човечество.

Основна задача на организаторите е даването на възможност за изява на творческите колективи и включването им в една конкурсна програма, определяща най-добрите от тях и пропагандиране на призьорите чрез излъчване в Европейския телевизионен ефир.

DCNEWS е медиен партньор на събитието!

Подобни статии

Top