Балкон се разпада над главите на пловдивчани в центъра (СНИМКИ)

Мястото е оградено с предпазна лента

Балкон започна да се разпада в центъра на Пловдив точно над главите на минувачите, видя репортер на DCNEWS.

Опасната тераса се намира на ъгъла на улиците „Иван Перпелиев“ и „Митрополит Панарет“, точно срещу паркинга на ОУ „Гео Милев“, на метри от Стария град. Тя е част от стара сграда, а точно под нея се намира известно и много посещавано заведение.

Балкончето е малко и вероятно има по-скоро декоративни функции. Руши се циментовата замазка под него и пада върху тесния тротоар, който пък е единственото място, откъдето може да се премине към намиращият се наблизо културен и спортен център. Оттук всеки ден минават стотици деца и техните родители, както и много други жители и гости на града.

За да не се срути поредният елемент от еркера върху някой минувач, пространството под него е оградено с лента.

Районната администрация:

„Това, което можем да направим ние, е да издадем предписание на собствениците на сградата, да си възстановят терасата или мазилката, спрямо конкретния случай. Ако сградата е паметник на културата или е в такава зона, изготвяме докладна, с която се насрочва комисия за оглед по изискванията на Закона за културно наследство по чл. 72 или чл. 73. В нея влизат и представители на Инспектората на Министерство на културата, които след това издават предписание към собствениците какви мерки да предприемат, за да обезопасят балкона“, обясни кметът на район „Централен“ Георги Стаменов пред DCNEWS.

„Всеки един собственик на сграда, трябва да я поддържа в експлоатационен вид, без да има опасни елементи по нея“, допълни Стаменов.

Подобни статии

Top