Банда за фалшиви пари и лични карти напечатала стотици хиляди долари и евро (ВИДЕО/СНИМКИ)

Имало и печатници в пловдивско село, извършени са арести в Пловдив и Пазарджик

Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност четири лица за участие в организирана престъпна група за изработка и разпространение на неистински парични знаци и български лични документи в страната. Други двама са обвинени за извършени от тях вторични престъпления. Това съобщиха на извънреден брифинг от Специализираната прокуратура в столицата.

Обвинените са задържани на 28 януари 2020 г. при специализирана полицейска операция на ГДБОП под надзора на Специализираната прокуратура, проведена на територията на областите Бургас, Пловдив, Пазарджик, София и Шумен, с участието на агенти на „Сикрет сървис“ – САЩ, и съдействието на Европол.

В хода на действията по разследването са претърсени 30 адреса. В подземен гараж на сграда в курортния комплекс „Слънчев бряг“ е открита нелегална печатница в момент на производство на неистински банкноти. В помещението са намерени голямо количество готови фалшиви купюри долари и евро, заготовки, холограмни стикери, принери и др.

При претърсвания в жилището на един от задържаните в Пловдив, са намерени и иззети 2 958 неистински банкноти с номиинал 100 евро и 6815 банкноти от по 50 долара с високо качество, фалшиви български лични карти и празни и талони за правоуправление. Иззет е български задграничен паспорт със снимка и имена на известен американски актьор, който е била представян на клиенти като мостра за високо качество на изработката. Неистинските лични документи са били подготвяни в две открити работилници в села в Пловдивско и Шуменско.

В Пловдивско, в  работилниците, които са открити, са се изработвали само фалшиви документи за самоличност, най-различни други видове документи. Същото се отнася и за Шуменско. Само в Бургас са се правели фалшиви пари.

През 2018 г. в същата сграда в „Слънчев бряг“ бе открита нелегална печатница за неистински банкноти. Задържани и предадени на съд бяха четири лица. Част от тях са сред задържаните на 28 януари за участие в същата престъпна дейност.

В хода на разследването е възможно да бъдат привлечени към наказателна отговорност и други лица.

Предстои да бъде поискана от съда най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“ за арестуваните до момента. Това ще стане днес в късния следобед или най-късно утре. В момента те са задържани за срок от 72 часа.

Снимки: Специализирана прокуратура и стоп кадър bTV
Видео: Специализирана прокуратура

Подобни статии

Top