Баничка на закуска и обилна вечеря са част от хранителните навици на българина

43% от българите не закусват всеки ден

80 на сто от закусващите не консумират плодове сутрин, показва социологическо проучване за хранителните навици на нацията

95% от българите не пропускат вечеря, 80% обядват задължително, 59% не отделят време за следобедна закуска, а 43% изцяло пропускат сутрешната закуска. Сред тези, които не закусват, водещите причини са липсата на глад (54%) или време (30%).

Tова, според специалистите, говори за лоши хранителни навици и прекаляване с храната вечер от една страна, а от друга – с подценяване на първото хранене за деня.

Проучването установява, че в сутрешната си закуска българинът е по-скоро традиционалист. Най-голяма част от хората започват деня си с познатите на поколения филийки, сандвичи, принцеси (43%), а всеки трети с тестени закуски (вкл. банички).

Основният тестен продукт се комбинира със сирене, кашкавал, месен колбас. Това се обяснява с факта, че все повече българи предпочитат лесен и бърз вариант за закуска, като специалистите съветват тя да бъде пълноценна и да предоставя достатъчно енергия.

Друг основен акцент от проучването е, че значителна част от българите са наясно с ползите от закуската – 57% я определят като източник на енергия, 52% я свързват със задоволяване на глада, а 36% я асоциират със здраве.

В същото време, обаче голяма част от закусващите сутрин българи (80%) не консумират плодове за закуска, което е в противовес на съветите на специалистите. Според тях набавянето на витамини и минерали е важно да се случва сутрин, когато мозъкът се нуждае от енергия, а плодовете са идеален вариант, доставяйки лесно усвоими, натурални прости захари.

1 2

Top