„Баня Старинна“ и „СКЛАД“ посрещат екологии от бъдещето

От 4 май до 30 юни в пространствата на „Баня Старинна“ и „СКЛАД“ се провежда вторият етап на международния изложбен проект Дигитални екологии.

Второто издание на проекта „Дигитални екологии“ интерпретира екологичните мисли на Самюел Бекет за обектите и мистериозната същност на реалността чрез методите на съвременното изкуство

От 4 май до 30 юни в пространствата на „Баня Старинна“ и „СКЛАД“ се провежда вторият етап на международния изложбен проект Дигитални екологии.

В тазгодишното издание Дигитални драматизации: Екологии от бъдещето, курирано от Димитрина Севова и реализирано от Сдружение „Изкуството днес“, ще бъдат показани работите на 37 утвърдени художника и автора от България и Европа, произведения, които могат да бъдат видени на важни международни форуми, като престижните Манифеста или Венецианско биенале.

Изложбата събира съзвездие от художници, активно участващи понастоящем на международната и европейската художествена сцена, носители на многобройни награди.

Дигитални екологии е актуална и уникална по мащаба си среща със съвременното изкуство за широката публика в Пловдив – Европейска столица на културата  с настоящите тенденции и експерименталните форми в художествените практики и произведения на изложените художници.

Това са формите на художественото изследване, разказването на истории с методите на визуалното, филм есе или тези, които търсят формалните аспекти на създаването и езика в елементите на играта, с присъщата на изкуството изкусност, която е и сила в нечовешкото създаване.

Чрез недиректния език на изкуството, изложбеният проект се наема да изрази невидими процеси и тревожни теми около глобалната промяна на климата, които статистическите данни не могат емоционално да отразят. Изкуството, което умее да въздейства на сетивата, убеждава в неотложността за отделния човек, така и за обществото да се развива екологично мислене и действие.

Представените автори ангажират художествените си практики и произведения с екологично съзнание в настоящето, за да създадат визии, обърнати към бъдещето, които не само критично, но и с въображението, присъщо на света на изкуството, предлагат на публиката да преразгледа отношенията между природа и култура, които не са повече в опозиция, чрез неочакваните обрати между трагичното и комичното, или изкуственото и натуралното.

Откриването е от 16.00 часа, когато и двете пространства ще са отворени за публиката.

В 17.00 часа, приветствие на куратора на Дигитални екологии и директора на сдружение Изкуство днес в Баня Старинна, с пърформанс на Доротеа Руст (Цюрих).

По-късно, в 19.00 часа в Тютюневия град , СКЛАД, програмата на откриването продължава с лекции на световнизвестните философи Боян Манчев (София / Берлин) и Гералд Рауниг (Виена / Цюрих / Малага), следвани от пърформънса на Войн де Войн (София / Берлин) и Мари Чивиков (Амстердам) в колаборация.

1 2

Top