Барелеф на баскетболната легенда Пенка Стоянова бе открит в Карлово - DC news

Барелеф на баскетболната легенда Пенка Стоянова бе открит в Карлово

Той се намира в парк „Стадиона“ и е признание за Царицата на баскетбола

Барелеф на баскетболната легенда Пенка Стоянова откриха в родния й град кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов и председателят на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков. На събитието присъстваха председателят на Общински съвет Карлово – Доньо Тодоров, народният представител Веска Ненчева, общински съветници, заместник-директорът на радио Пловдив Диян Никифоров, президентите на баскетболен клуб „Академик Пловдив“ жени – Тодорка Николова и на „Марица Пловдив“ – Цветан Савов, съотборници, треньори и съдии, ученици от СУ „Васил Левски“ докоснали се до постижения на спортистката.

За участието на Пенка Стоянова в спортния и обществения живот на Карлово говори д-р Кабаиванов. „Тя беше и остава звезда на българския спорт. Гордеем се, че е наша съгражданка. Нека младите хора четат за Пенка Стоянова, нека знаят какъв човек и спортист беше!“, каза кметът. Слово за легендата произнесе и Георги Глушков.

Скулпторът Димитър Рашков – автор на барелефа, благодари на ръководството на общината и на всички, подпомогнали реализацията на паметния знак.

Писмо до кмета на общината изпрати Теодора Бонева, дъщеря на баскетболистката. „Благодаря Ви за уважението, което град Карлово оказва с изграждането на барелефа и почитането паметта на майка ми Пенка Стоянова, защото тя остави светла диря и наследство нетленно не само за мен, но и за всички, които я познаваха.“, пише Бонева.

Десетките присъстващи положиха цветя и се поклониха пред барелефа на олимпийската и европейска медалистка, капитан на сборния отбор на Европа, капитан на представителния женски национален тим, първата българка, която играе професионален баскетбол в чужбина и почетен гражданин на Карлово – Пенка Стоянова.

Подобни статии

Top